Acord turco-libian: Atena îl expulzează pe ambasadorul Libiei

  • 06 Decembrie 2019 14:40
Acord turco-libian: Atena îl expulzează pe ambasadorul Libiei

Grecia a anunțat vineri expulzarea ambasadorului libian la Atena după ce Tripoli nu a dezvăluit, așa cum ceruse guvernul grec, conținutul unui acord controversat de delimitare maritimă cu Turcia, semnat săptămâna trecută, informează France Presse, preluat de Agerpres.

"Ambasadorul libian a fost convocat la minister în această dimineață și informat despre expulzarea sa", a declarat pentru mass-media, "cu regret", ministrul grec de externe Nikos Dendias.

Ambasadorul a primit un termen de 72 de ore pentru a părăsi Grecia, a precizat ministrul, adăugând că "expulzarea sa nu înseamnă întreruperea relațiilor diplomatice cu Libia".

Acordul în chestiune a fost semnat la 27 noiembrie la Istanbul de președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Fayez al-Sarraj, șeful Guvernului libian de uniune națională (GNA), recunoscut de ONU.

Acordul turco-libian "violează dreptul maritim internațional (...) și dreptul insulelor grecești de a avea frontiere maritime", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe grec, Alexandros Gennimatas, într-un briefing de presă.

"Nu există granițe între Turcia și Libia", a insistat el, subliniind că drepturile nu se pot baza "pe o ilegalitate".

Vinerea trecută, Nikos Dendias i-a cerut ambasadorului libian, Mohamed Younis Menfi, să-i ofere detalii despre acord.

Acest acord, descris ca un memorandum de Libia, a stârnit reacții puternice din partea țărilor riverane Mării Mediterane. În afară de Grecia, Ciprul și Egiptul au deplâns semnarea sa.

Descoperirea de rezerve de petrol și gaze în largul Ciprului, în sud-estul Mediteranei, a declanșat o dispută în ultimii ani între Nicosia, susținută de Grecia și Uniunea Europeană, și Ankara, care ocupă partea de nord a insulei.

Potrivit presei turce, odată ce acordul va fi ratificat de Parlamentul turc, Ankara va comunica ONU coordonatele noii sale "zone economice exclusive (ZEE)" în Mediterana de est.

Pentru Atena, acest protocol încalcă zonele sale de exploatare maritimă.

Grecia, membră a NATO la fel ca Turcia, menține relații delicate cu vecinul său, poartă de acces a mii de solicitanți de azil spre insulele grecești. Una dintre principalele dispute bilaterale este delimitarea platoului continental al insulelor grecești din Marea Egee care separă Grecia de Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău