Acord semnat la Chișinău. Republica Moldova a devenit parte a sistemului UE privind achizițiile comune de medicamente și echipamente medicale

  • 09 Iulie 12:37
Acord semnat la Chișinău. Republica Moldova a devenit parte a sistemului UE privind achizițiile comune de medicamente și echipamente medicale

Republica Moldova a devenit parte a sistemului Uniunii Europene privind achizițiile comune de medicamente și echipamente medicale. Un Acord în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco și Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides. În calitate de semnatari ai acestui Acord, Republica Moldova, sistemul său de sănătate și cetățenii săi vor deveni mai puternici și mai bine pregătiți pentru a răspunde la orice fel de criză legată de sănătate, a subliniat Stella Kyriakides, în cadrul unei conferințe de presă.

Vizita la Chișinău a comisarului European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, reconfirmă sprijinul UE în implementarea proiectelor la nivel local și național de consolidare a sistemului de sănătate al Republicii Moldova, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Am semnat acest Memorandum foarte important, care ne permite să efectuăm procurări de medicamente cu țări ale UE, care ne permite să avem acces la acele medicamente care nu se găsesc în Rep. Moldova și, de asemenea, să coborâm prețurile de procurare(...) Achizițiile comune de procurare a medicamentelor reprezintă un pas important, care demonstrează că suntem o mică parte a UE”, a spus Ala Nemerenco.

Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a accentuat că Acordul respectiv reprezintă un instrument important de răspuns la amenințările transfrontaliere grave în adresa sănătății.

În calitate de semnatari ai acestui Acord, Republica Moldova, sistemul său de sănătate și cetățenii săi vor deveni mai puternici și mai bine pregătiți pentru a răspunde la orice fel de criză legată de sănătate. Semnarea acestui Acord permite țărilor participante, inclusiv Rep. Moldova de a avea un acces mai rapid, echitabil și adesea chiar mai ieftin la medicamente și produsele medicale vitale. De asemenea, acest lucru ne va ajuta să ne protejăm mai bine cetățenii într-o urgență de sănătate”, a precizat Stella Kyriakides.

Republica Moldova a devenit a 38-a țară care semnează acest Acord, fiind cea de-a șasea țară candidată la UE care devine parte a acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Wed
26
Thu
24
Fri
21
Sat
26
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău