Acord preliminar al Uniunii Europene cu privire la folosirea veniturilor ruse „înghețate” pentru reconstrucția Ucrainei

  • 30 Ianuarie 19:25
Acord preliminar al Uniunii Europene cu privire la folosirea veniturilor ruse „înghețate” pentru reconstrucția Ucrainei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra primei etape a unui plan în vederea unei alocări ai veniturilor generate de active rusești „înghețate” reconstrucției Ucrainei, anunță Belgia, care deține președinția semestrială a Consiliului European, relatează AFP.

Această etapă face să avanseze o dezbatere îndelungată și delicată a unui punct de vedere juridic privind modul de utilizare a activelor statului rus care au fost blocate de către instituții din Occident imediat după invazia Ucrainei de către Rusia, în urmă cu aproape doi ani.

Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 200 de miliarde de euro aparținând Băncii centrale a Rusiei.

Aproximativ 90% dintre aceste fonduri sunt gestionate de Euroclear - un organism internațional de depozite de fonduri cu sediul în Belgia.

Opțiunea confiscării acestor bani și alocării lor eforturilor de reconstrucție a Ucrainei a fost exclusă, deoarece ea risca să zdruncine piețele internaționale și să afecteze euro.

Unele țări, inclusiv Belgia, au propus impunerea unei taxe fondurilor „înghețate”, care ar putea genera aproximativ trei miliarde de euro pe an în profitul Kievului.

Comisia Europeană (CE) a prezentat o propunere prudentă Celor 27, care prevede ca gestionarii unor depozite ca Euroclear să separe mai întâi dobânzile sau profiturile generate și să le blocheze într-un cont separat.

Într-o a doua fază, pentru a pemite Ucrainei să profite de aceste fonduri, CE urmează să prezinte o nouă propunere cu privire la confiscarea și folosirea lor.

CE a justificat această abordare - în etape - prin necesitatea de a fi extrem de prudentă împotriva unor blocaje juridice, posibile în continuare.

UE acționează în acest subiect în coordinare cu statele membre G7, în vederea unei reduceri la maximum a acestor riscuri ale unor recursuri.

Costul total al reconstrucției Ucrainei se ridică la aproximativ 411 miliarde de dolari (380 de miliarde de euro), potrivit unei estimări făcute publice în martie 2023 de către Banca Mondială (BM), CE și ONU.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău