Acord istoric între SUA și Talibani după 18 ani de la izbucnirea conflictului

  • 29 Februarie 2020 16:05
Acord istoric între SUA și Talibani după 18 ani de la izbucnirea conflictului

Statele Unite și talibanii au ajuns la un acord care, dacă va fi respectat, va aduce pacea în Afganistan și va pune capăt conflictului care a durat mai mult de 18 ani în regiune, informează BBC. Astfel, SUA și aliații lor își vor retrage toate forțele din Afganistan în termen de 14 luni dacă talibanii își respectă angajamentele, potrivit unui comunicat comun emis sâmbătă de guvernele american și afgan, informează Agerpres.

„Coaliția va încheia retragerea restului forțelor sale din Afganistan în termen de 14 luni de la anunțarea acestei declarații comune și a acordului dintre SUA și talibani (...), în măsura în care talibanii își îndeplinesc angajamentele din acord”, se spune în comunicat.

SUA ar urma să-și reducă inițial forțele din Afganistan la 8.600 de militari, într-un interval de 135 de zile de semnarea acordului, la Doha.

Conform BBC, talibanii au fost de acord să nu permită Al-Qaeda, ori altor grupări extremiste, să opereze în zonele pe care le controlează.

Statele Unite au invadat Afganistanul la câteva săptămâni după atacurile teroriste din septembrie 2001. Peste 2.400 de militari americani au fost, de atunci, uciși în acest conflict.

În prezent, în Afganistan se află circa 12.000 de militari americani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău