Acord în UE privind o înăsprire a condițiilor de acordare a vizei pentru cetățenii țărilor care refuză readmisia de migranți

  • 20 Februarie 2019 16:07
Acord în UE privind o înăsprire a condițiilor de acordare a vizei pentru cetățenii țărilor care refuză readmisia de migranți

Negociatorii Uniunii Europene au convenit miercuri asupra unor noi reguli privind procesarea vizelor în baza cărora țările care refuză să primească înapoi migranți care trăiesc ilegal în UE pot întâmpina dificultăți când cetățenii lor aplică pentru vize, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Conform mecanismului convenit miercuri de reprezentanți ai Parlamentului European și ai statelor membre, în cazul în care Comisia Europeană stabilește că o anumită țară nu cooperează în ce privește readmiterea migranților, poate propune înăsprirea condițiilor de acordare a vizei pentru cetățenii acesteia, adică o prelungire a termenului de procesare a cererilor, proceduri mai complexe, costuri mai mari sau restricții mai mari în ce privește perioada în care vizitatorii pot rămâne în UE.

Măsura face parte dintr-un pachet care urmărește simplificarea și accelerarea procedurii de solicitare și acordare a vizelor, precum și întărirea garanțiilor de securitate.

În baza noilor prevederi, termenul de depunere a cererii de viză este extins la până la șase luni înainte de data planificată a vizitei, iar cei care călătoresc frecvent în UE vor putea solicita viză cu intrări multiple și valabilitate până la 5 ani.

Totodată, taxa de viză pentru spațiul Schengen va crește cu o treime, ajungând la 80 de euro (de la 60 în prezent), menționează un comunicat al CE.

Acordul în acest sens mai trebuie aprobat oficial de statele membre și legislatorii UE, ceea ce ar urma să fie o simplă formalitate.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău