Acord european cu privire la un buget al zonei euro

  • 10 Octombrie 2019 13:01
Acord european cu privire la un buget al zonei euro

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord cu privire la detaliile unui mic buget al zonei euro, care ar urma să intre în vigoare în 2021, a declarat joi președintele Ecofin, Mario Centeno, transmite Reuters, preluat de AGERPRES.

"Avem un nou pilon pentru a susține euro", a afirmat Mario Centeno într-o conferință de presă.

Acest buget al zonei euro va fi de aproximativ 17 miliarde euro și va fi consacrat investițiilor și sprijinirii reformelor economice. Suma de 17 miliarde euro corespunde cu partea alocată zonei euro din cele 25 miliarde euro pe care Comisia Europeană le-a propus pentru susținerea reformelor economice în UE.

De asemenea, țările din zona euro au căzut de acord că ar putea majora volumului bugetului zonei euro via un acord interguvernamental, ale cărui detalii ar urma să fie stabilite după intrarea în vigoare a viitorului cadru bugetar multianual UE în 2021.

Țările din zona euro își vor recupera, sub formă de finanțări de la buget, cel puțin 70% din contribuția lor. Aceleași țări vor cofinanța, cu până la 25%, proiectele susținute de bugetul zonei euro.

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au convenit că 80% din sumele trase de la bugetul euro vor fi alocate pe baza a două criterii: populația și PIB-ul per capita inversat. Restul de 20% va fi utilizat în eventualitatea unor măsuri de urgență pentru a reacționa la problemele specifice fiecărei țări. Valoarea contribuțiilor naționale ar putea fi redusă la jumătate în circumstanțe economice grave, definite conform regulilor bugetar ale Uniunii Europene. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău