Acord de încetare a ostilităților în Nagorno-Karabah, semnat de Armenia și Azerbaidjan sub egida Rusiei

  • 10 Noiembrie 2020 09:05
Acord de încetare a ostilităților în Nagorno-Karabah, semnat de Armenia și Azerbaidjan sub egida Rusiei

Azerbaidjanul și Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capăt ostilităților în conflictul din Nagorno-Karabah care marchează victoriile militare azere după șase săptămâni de lupte, relatează AFP, citată de Agerpres si Digi24.ro

''La 9 noiembrie, președintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan și președintele Federației Ruse au semnat o declarație anunțând o încetare a focului total și încetarea tuturor acțiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah'', a anunțat președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat în noaptea de luni spre marți.

Potrivit lui, beligeranții își păstrează în baza acestui acestui acord, care a intrat în vigoare luni la 21:00 GMT, ''pozițiile pe care le ocupă''.

Președintele azer Ilham Aliev a salutat o ''capitulare'' a Armeniei. ''Am spus că îi vom alunga pe (armeni) de pe pământul nostru ca pe niște câini și am făcut-o'', a afirmat președintele azer, calificându-l pe premierul armean drept ''laș'' pentru că nu a semnat declarația comună în fața camerelor.

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, premierul armean a spus anterior că ''a semnat o declarație cu președinții Rusiei și Azerbaidjanului privind încetarea războiului în Karabah''. El a calificat această inițiativă drept ''incredibil de dureroasă pentru mine și poporul nostru''.

"Am luat această decizie (de a semna acordul) după o analiză aprofundată a situației militare", a scris de asemenea Pashinyan pe Facebook, referindu-se la ofensiva forțelor azere.

La scurt timp după anunțarea acordului, mii de manifestanți furioși au vandalizat sediul Guvernului armean

La scurt timp după anunțarea acordului, mii de manifestanți furioși s-au adunat în fața sediului guvernului armean și sute dintre ei au ajuns în incintă, spărgând ferestre și jefuind birouri, inclusiv o sală de consiliu, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fața locului.

''Nikol este un trădător'', au scandat manifestanții.

Separatiștii armeni și forțele azere se luptă de la sfârșitul lunii septembrie pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră sprijinită de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel puțin 1.300 de morți din 27 septembrie, potrivit unor bilanțuri parțiale. Azerbaidjanul nu a anunțat niciodată pierderi militare.

Putin confirmă un acord de ''încetare a focului total'' între Armenia și Azerbaidjan

Președintele rus a confirmat un acord între Armenia și Azerbaidjan de ''încetare a focului total'' în luptele pentru regiunea Nagorno-Karabah, în vigoare de luni, de la 21:00 GMT, la câteva minute după un anunț similar al premierului armean, relatează AFP.

''La 9 noiembrie, președintele Azerbaidjanului (Ilham Aliev), premierul Armeniei (Nikol) Pashinian și președintele Federației Ruse au semnat o declarație anunțând o încetarea focului total și încetarea tuturor acțiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah începând cu miezul nopții, 10 noiembrie, ora Moscovei'', a anunțat Vladimir Putin, potrivit unui comunicat difuzat în noaptea de luni spre marți pentru mass-media.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău