Acord de cooperare încheiat între Iași și Cahul

  • 04 Mai 2020 19:53
Acord de cooperare încheiat între Iași și Cahul

Municipiul Cahul din Republica Moldova și municipiul Iași din România au încheiat un Acord de cooperare. O decizie în acest sens a fost luată la finele săptămânii trecute de Consiliul municipal Iași, transmite MOLDPRES.

„Hotărârea de a semna acest Acord de înfrățire este rezultatul discuțiilor pe care le-am avut cu primarul Mihai Chirica. Acestea au fost despre obiectivele și interesul comun de cooperare la nivelul mai multor instituții și mă bucur că consilierii ieșeni au fost de acord în unanimitate să dezvoltăm aceste relații”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, pentru ziuadeazi.md.

Potrivit edilului Cahulului, Acordul prevede colaborarea în câteva domenii principale - educație, cultură, turism, economie, social -  prin organizarea de evenimente comune și proiecte transfrontaliere. „Iașul este capitala istorică a României, un oraș mult mai mare decât Cahulul, însă cel mai important lucru este dorința noastră și planurile concrete pentru a dezvolta legături frumoase între comunități”, a menționat Nicolae Dandiș.

Proiectul de hotărâre privind cooperarea dintre municipiile Iași și Cahul a fost inițiat având în vedere caracterul special al relațiilor dintre România și Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții și în dorința consolidării relațiilor de prietenie și cooperare între autoritățile publice locale din cele două state. „Cahul este un centru de românitate. În anul 2018 acolo a fost înființată o episcopie afiliată Patriarhiei Române, foarte importantă pentru legătura istorică dintre Republica Moldova și România”, a menționat primarul de Iași, Mihai Chirica, citat de ziarulevenimentul.ro.

Municipiul Cahul are semnate mai multe acorduri de colaborare cu orașe din Ucraina, Polonia, Bulgaria, Franța, Lituania, Letonia, Italia, însă cele mai multe localități care au relații speciale cu orașul denumit „Capitala de Sud” a Republicii Moldova sunt din România.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău