Acord de colaborare, semnat de deputați de la Chișinău și de la București

  • 23 Aprilie 2018 11:37
Acord de colaborare, semnat de deputați de la Chișinău și de la București

Comisiile pentru securitate și apărare din Parlamentul Republicii Moldova și din Camera Deputaților din România au semnat luni, 23 aprilie, un acord de colaborare și intenționează să creeze și o trilaterală cu comisia de profil din Rada Supremă de la Kiev.

Președinții celor două comisii de la Chișinău și București, Roman Boțan și, respectiv, Dorel-Gheorghe Căprar, au semnat o declarație comună în care se angajează să extindă și să aprofundeze la nivel parlamentar Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova, semnat anterior de cele două state.

Prin declarația de astăzi de la Chișinău, semnatari își asumă obiectivul de a contribui la limitarea instabilității regionale prin utilizarea diplomației parlamentare, implementarea unui plan de acțiuni bilaterale, etc.

„Chiar dacă România este membră NATO, amenințările sunt aceleași. Consider că prin diplomație parlamentară, prin relațiile dintre ministerele de profil putem găsi soluții pentru a ne proteja”, a declarat Dorel-Gheorghe Căprar.

Totodată, el a menționat că o soluție pentru asigurarea securității este și interconectarea energetică dintre cele două state, referindu-se la rețelele electrice și de gaze. „Interconectarea energetică este foarte importantă pentru a nu mai depinde de un singur furnizor. Eforturile pe care le facem noi ne pot asigura pe termen mediu și lung o oarecare siguranță”, a adăugat oficialul.

Acord de colaborare, semnat de deputați de la Chișinău și de la București

În același timp, Roman Boțan a opinat că cea mai mare problemă de securitate cu care se confruntă Republica Moldova este prezența militară rusă în regiunea separatistă transnistreană. ”Cea mai mare amenințare este prezența ilegală a trupelor Federației Ruse care reprezintă nu doar o amenințare la securitatea națională dar și a întregii regiuni”.

În acest context, el a vorbit despre necesitatea unei cooperări mai strânse și cu Kievul și a anunțat că a adresat comisiei de profil din Rada Supremă o invitație de a semna un acord trilateral cu comisiile din legislativele de la Chișinău și București și să invitația ar fi fost acceptată. „Deja am adresat o invitație comisiei de profil din Rada Ucrainei și am primit răspuns afirmativ. Scopul nostru este să constituim o trilaterală ca problemele din această regiune să fie discutate la cel mai înalt nivel”, a declarat Roman Boțan.

O delegație a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României se află astăzi și mâine la Chișinău. Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu președintele Parlamentului de la Chișinău Andrian Candu.

Amintim că delegația Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova a efectuat o vizită în România în perioada 30-31 octombrie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău