Acoperirea universală cu servicii medicale, tema Zilei Mondiale a Sănătății 2018

  • 07 Aprilie 2018 15:39
Acoperirea universală cu servicii medicale, tema Zilei Mondiale a Sănătății 2018

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie, are în acest an tema „Acoperirea universală cu servicii medicale – pentru fiecare și oriunde”. Sub sloganul „Sănătate pentru toți”, această zi scoate în evidență importanța accesului tuturor persoanelor la servicii esențiale de sănătate, indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidență.

În Republica Moldova, asigurarea obligatorie de asistență medicală reprezintă instrumentul financiar pentru facilitarea atingerii acoperirii universale prin sporirea finanțării, îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate, reducerea plăților informale și utilizarea eficientă a fondurilor în sănătate, potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAS).

Începând din anul 2004, odată cu implementarea sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), nivelul de acoperire a populației cu asigurare medicală a evoluat constant de la 63% până la aproape 87%, în prezent. În același timp, volumul veniturilor și cheltuielilor în fondurile AOAM au crescut de peste șase ori.

Majorarea acumulărilor în fondurile AOAM a permis extinderea spectrului și a numărului de servicii medicale prestate în baza asigurării medicale, precum și creșterea accesului populației la aceste servicii.

Persoanele încadrate în sistemul AOAM beneficiază de toată gama de servicii oferite la cele șase niveluri de asistență medicală (urgentă prespitalicească, primară, de ambulatoriu, spitalicească, serviciile medicale de înaltă performanță, îngrijirile comunitare și la domiciliu) prevăzute în Programul unic al AOAM. Totodată, asistența urgentă prespitalicească și cea primară sunt acordate și persoanelor neasigurate, iar în cazul maladiilor social-condiționate, precum tuberculoza, afecțiuni oncologice, psihiatrice, HIV/SIDA, maladii infecțioase, cei neasigurați beneficiază gratuit și de asistență medicală specializată de ambulatoriu și de cea spitalicească.

Pentru achitarea serviciilor medicale, în anul 2017, din fondul de bază al AOAM au fost direcționate mijloace în jur de 6 miliarde 163 de milioane de lei, cu peste 10% mai mult față de 2016. Creșterea cea mai mare (cu 20,4%) comparativ cu anul precedent i-a revenit cheltuielilor pentru acordarea serviciilor medicale de înaltă performanță (SIP), adică cele de diagnostic și tratament costisitoare, efectuate la aparataj medical modern, cu randament sporit, precum tomografia computerizată, radiografia digitală, ecografia etc. Mijloacele bănești valorificate anul trecut pentru realizarea acestora au fost de peste 190 de milioane de lei, în creștere de cca 10 ori față de 2005, an în care SIP au fost acoperite în premieră din fondurile AOAM.

Majorarea alocațiilor financiare și eficientizarea metodelor de plată în asistența medicală spitalicească au favorizat creșterea numărul de cazuri tratate în cadrul programelor speciale. Astfel, în 2017, numărul cazurilor tratate în cadrul acestor programe s-a dublat față de 2015 și a atins cifra de 11 680. Este vorba despre operații pe cord, de cataractă, de protezare de șold și genunchi.

De asemenea, din fondurile AOAM sunt acoperite cheltuielile pentru prestarea intervențiilor chirurgicale costisitoare în cadrul altor programe speciale, cum ar fi „Protezări vasculare”, „Chirurgie endovasculară”, „Neurochirurgia fracturilor coloanei vertebrale”.

Începând din 2014, CNAM acoperă și cheltuielile legate de operațiile de transplant de organe, țesuturi și celule. Anul trecut au fost efectuate 92 operații de transplant, pentru care au fost alocate cca 14 milioane 500 de mii de lei, cu peste 5 milioane mai mult față de 2016.

În scopul asigurării accesului populației la servicii de reproducere umană asistată medical, începând din 2017, CNAM finanțează și procedurile de fertilizare in vitro pentru cuplurile în care ambii parteneri sunt asigurați medical.

Pe parcursul anilor a fost facilitat accesul populației și la medicamente compensate, fiind extins atât numărul de preparate, cât și spectrul de patologii tratate cu acestea. Prescrierea medicamentelor compensate este efectuată nu doar în tratamentul de durată în condiții de ambulator, ci și în cel episodic făcut în staționare de zi, cabinete de proceduri sau la domiciliu. 
Cheltuielile pentru preparatele compensate au constituit, anul trecut, în jur de 524 milioane de lei, față de peste șapte milioane alocate în 2005, an în care medicamentele au fost compensate în premieră de CNAM.

Numărul instituțiilor medico-sanitare, încadrate în sistemul AOAM, precum și volumul de servicii medicale prestate de acestea sunt în creștere. În anul curent, pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul sistemului au fost încheiate contracte cu 435 instituții medico-sanitare, de patru ori mai mulți prestatori față de 2004.

Prioritățile de bază ale sistemului AOAM pentru următorii ani se axează pe dezvoltarea acțiunilor realizate până în prezent, și anume garantarea siguranței și protecției financiare persoanelor asigurate la accesarea serviciilor medicale de calitate, facilitarea accesului la medicamente compensate, la servicii prin modernizarea și utilizarea activă a canalelor electronice, sporirea gradului de acoperire a populației cu AOAM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău