Achiziționarea echipamentelor militare este atribuția firească a unui stat / Opinii
-
01 Octombrie 2021 08:24
Nu există nicio legătură între decizia Chișinăului de a achiziționa echipamente militare și reglementarea conflictului transnistrean. Mai mult, este atribuția firească a unui stat de a-și moderniza Armata Națională. Opiniile aparțin reprezentanților guvernării și reprezentanților societății civile și au fost făcute după ce adjunctul purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexei Zaitsev, a declarat că furnizarea echipamentului miliar din partea SUA complică procesul de reglementare transnistreană, notează IPN.
La scurt timp după ce Republica Moldova a primit din partea SUA primul lot de echipamente militare destinate modernizării Armatei Naționale, a urmat și replica Federației Ruse. Potrivit adjunctului purtătorului de cuvânt al diplomației ruse, Alexei Zaitsev, „astfel de pași vor complica și mai mult procesul deja blocat al soluționării transnistrene”.
„Achiziționarea de unități militare pentru Armata Națională este o atribuție firească a unui stat recunoscut în anumite hotare. Nu există nicio posibilitate de a lega achiziționarea și mobilizarea unor resurse pentru înarmarea Armatei Naționale pentru autoapărare, de rezolvarea conflictului transnistrean. Singurul factor care stagnează reglementarea conflictului este prezența ilegală a trupelor ruse”, a spus fostul ambasador al RM în SUA, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
„Strategia celor care urmăresc evoluțiile din Republica Moldova este să arunce informații în spațiul public. Trebuie să privim această situație din alt punct de vedere. În primul rând, nivelul mesajelor Ministerului rus de Externe a coborât la adjunctul Mariei Zaharova, Zaitsev nu este un oficial, este un funcționar al Ministerului. Adevărul este că Armata Națională are nevoie de consolidare, iar bugetul dedicat pentru modernizarea Armatei este foarte mic”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza.
În același timp, reprezentanții guvernării spun că reacția Moscovei vine ca răspuns la încrederea tot mai mare a cetățenilor Republicii Moldova în blocul nord-atlantic.
„Există două elemente, primul este discursul președintelui la ONU care a spus răspicat că ne dorim retragerea trupelor ruse. În plus, ultimul sondaj arată că percepția cetățenilor noștri față de structura euroatlantică se schimbă. Și atunci, Federația Rusă trebuia să vină cu vreo poziție. Nu este nimic altceva decât întărirea capacităților defensive ale țării”,a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.
La 27 septembrie, Armata Națională a primit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii prima parte dintr-un lot de echipament militar în valoare de 5 milioane de dolari SUA. O parte din echipamente sunt acordate țării noastre în calitate de donație, restul fiind achitate din bugetul de stat.