Achizițiile publice în Educație, doar parțial transparente

  • 14 Septembrie 2016 23:43
Achizițiile publice în Educație, doar parțial transparente

Procesul de achiziții publice în sistemul educațional din municipiul Chișinău este unul parțial transparent, marcat de conflicte de interese și de carențe de procedură.

Sunt concluziile unui studiu, lansat astăzi de Centrul Analitic Independent ”Expert Grup”. Autoritățile locale admit parțial rezultatele studiului și dau vina pe legislația imperfectă.

Potrivit raportului, de cele mai multe ori funcționarii publici nu descriu clar cerințele față de companii, fapt ce aduce confuzie și tergiversează procesul achizițiilor publice. Totodată în majoritatea cazurilor aceste condiții sunt părtinitoare și orientate spre niște jucători bine cunoscuți, ca să se semneze contracte în schimbul unor favoruri.

Astfel, potrivit expertului Dumitru Budeanschi, sunt frecvente cazurile când companiile își împart piața sau livrările de anumite produse sau servicii și se înțeleg între ele, dar și cu autoritățile publice, să nu între în domeniul partenerului, sau dacă participă în tender, să depună oferte agreate cu partenerii.

Șefa Direcției municipale Educație Tineret și Sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a admis parțial concluziile studiului menționând că funcționarii direcției monitorizează cu strictețe procesul achizițiilor publice, sugerând și perfecționarea legislației în domeniu.

Viceministrul Finanțelor Iuri Cicibaba, a menționat că în prezent ministerul definitivează un nou proiect de lege privind achizițiile publice, ce ar elimina majoritatea problemelor din domeniu.

În scopul normalizării procesului de achiziții, experții recomandă includerea în documentele de tender a unor indicatori măsurabili de calitate a mărfurilor, serviciilor și lucrărilor solicitate, acordarea de timp suficient pentru prezentarea actelor, iar clarificarea întrebărilor să fie trimisă în scris tuturor ofertanților.O altă sugestie este crearea unei liste negre a ofertanților care au fost implicați în cazuri de corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău