Achiziții publice internaționale: Parlamentul European propune un nou instrument de sprijinire a întreprinderilor din UE

  • 30 Noiembrie 2021 12:19
Achiziții publice internaționale: Parlamentul European propune un nou instrument de sprijinire a întreprinderilor din UE

Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la proiectul privind achizițiile publice internaționale, care vizează restabilirea oportunităților pentru întreprinderile europene care organizează licitații în afara UE, se arată în comunicatul oficial, scrie caleaeuropeana.ro.

Instrumentul pentru achiziții publice internaționale propus (IPI) introduce măsuri care limitează accesul la licitațiile publice deschise ale UE pentru întreprinderile din afara acesteia care nu oferă acces similar întreprinderilor europene.  Potrivit textului aprobat luni cu 36 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și șase abțineri, instrumentul împuternicește Comisia Europeană să stabilească dacă și în ce măsură societățile dintr-o țară terță trebuie să facă obiectul unei măsuri IPI. IPI urmărește să încurajeze deschiderea acestor piețe protejate.

Deputații europeni din domeniul comerțului au sprijinit obiectivul general al instrumentului, dar au modificat domeniul de aplicare și competențele discreționare ale statelor membre în aplicarea acestuia.

Mai mult, eurodeputații  au fost de acord cu două tipuri de măsuri IPI pe care Comisia le poate alege pentru a remedia accesul inegal privind piețele achizițiilor publice: ajustarea scorului ofertelor depuse de companiile care fac obiectul IPI (fără a afecta prețul care urmează să fie plătit de către ofertantul câștigător) sau excluderea companiei de la licitație.

În plus, Comisia pentru comerț internațional a redus numărul de excepții în care autoritățile contractante pot renunța la măsurile IPI: atunci când toate ofertele provin de la întreprinderi din țări care fac obiectul unei măsuri IPI și în cazurile în care interesul public prevalează asupra considerațiilor IPI, precum în domeniile de sănătate publică sau de protecție a mediului.

Deputații europeni din domeniul comerțului au insistat, de asemenea, asupra scutirii companiilor din țările vulnerabile și din țările în curs de dezvoltare. Comisia pentru comerț a inclus toate autoritățile contractante publice europene în domeniul de aplicare al IPI pentru a asigura aplicarea uniformă în toate țările membre. 

Parlamentul European va stabili praguri diferite pentru a determina ce proceduri de achiziții publice fac obiectul unei măsuri IPI: cele în valoare de cel puțin 10 milioane de euro pentru lucrări și concesiuni și 5 milioane de euro pentru bunuri și servicii. Proiectul de raport va fi supus votului în plen în ianuarie, după care vor putea începe negocierile interinstituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău