Achitarea ”salariilor în plic” și ”munca la negru”, în scădere. Constatarea Serviciului Fiscal

  • 15 August 2023 15:29
Achitarea ”salariilor în plic” și ”munca la negru”, în scădere. Constatarea Serviciului Fiscal

Serviciul Fiscal de Stat constată o diminuare a practicii de achitare a ”salariilor în plic” și a ”muncii la negru” în primele șase luni ale anului. Autoritățile spun că rezultate au fost obținute datorită acțiunilor întreprinse de Fisc. Concluzia a fost făcută ca urmare a diminuării amenzilor aplicate în urma controalelor.

În prima jumătate a anului 2023, au fost adoptate 110 decizii privind încălcarea legislației, inclusiv referitor la încălcări ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora, scrie Bizlaw.md.

În consecință, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă totală de 10,2 milioane lei, dintre care 9,4 milioane lei au fost deja achitate.

Timp de șase luni, în rezultatul controalelor au fost calculate suplimentar la buget obligații fiscale aferente plăților salariale (cu excepția penalităților și amenzilor aplicate) în sumă totală de 6,3 milioane lei sau cu 1,2 milioane lei mai puțin comparativ cu perioada similară a anului 2022. Dintre acestea:

  • la compartimentul impozitul pe venit au fost calculate obligații fiscale în mărime de 1,5 milioane lei, în descreștere cu 346 mii lei comparativ cu perioada similară a anului precedent;
  • suma contribuțiilor de asigurări sociale aferente plăților salariale calculate suplimentar la buget constituie 3,4 milioane lei, mai puțin cu 607 mii lei comparativ cu primele șase luni ale anului 2022;
  • suma primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente plăților salariale în rezultatul controalelor fiscale a fost de 1,2 milioane lei, în descreștere cu 319 mii lei comparativ cu perioada similară din anul 2022.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău