Accidentul din Rusia nu a influenţat nivelul radiologic din R. Moldova, conform autorităţilor

  • 14 August 18:55
Accidentul din Rusia nu a influenţat nivelul radiologic din R. Moldova, conform autorităţilor

Explozia produsă săptămâna trecută în localitatea Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk) din Rusia nu a influenţat în nici un fel nivelul radiologic din Republica Moldova, a declarat pentru MOLDPRES Ion Apostol, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.

“Accidentul din Rusia nu a avut nici un impact asupra situaţiei radiologice din ţara noastră. Aceasta rămâne să fie în conformitate cu normele admise şi nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea, cu atât mai mult pentru viaţa populaţiei”, a explicat, la solicitarea Agenţiei, Ion Apostol.

Informaţia a fost confirmată şi de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care indică Cod Verde la capitolul calităţii aerului, iar nivelul poluării aerului este prognozat ca redus.

Şi autorităţile din România indică că în acest sens se atestă o stare de lucruri normală. “Nivelul de radiaţii pe teritoriul României nu a crescut, în urma exploziei din Rusia”, a anunţat, miercuri, 14 august, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, citat de Agerpres.

Nivelul radiațiilor din orașul Severodvinsk au crescut până la 16 ori, după accidentul care a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, conform autorităților ruse. Agenţia rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunţat că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei. Alţi trei angajaţi ai agenţiei au fost răniţi, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
2,11 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C

Curs oficial BNM 12 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2148 -0.0164
USD 17.3404 -0.0115
RON 4.0202 -0.0041
UAH 0.7350 -0.0005
RUB 0.2727 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău