Accident feroviar în Grecia: Șeful de gară acuzat că ar fi la originea catastrofei feroviare soldate cu 42 de morți

  • 02 Martie 2023 11:30
Accident feroviar în Grecia: Șeful de gară acuzat că ar fi la originea catastrofei feroviare soldate cu 42 de morți

Șeful de gară acuzat că ar fi la originea catastrofei feroviare soldate cu 42 de morți, potrivit unui nou bilanț, depune mărturie joi, 2 martie, în fața justiției la Larisa, orașul din Grecia cel mai apropiat de accidentul din 28 februarie, noaptea, relatează AGERPRES.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost arestat miercuri și acuzat de "omucideri din neglijență" și că a provocat "răni corporale".

El trebuie să explice cum un tren care transporta 342 de pasageri și zece angajați ai căilor ferate, care efectua o cursă între Atena și Salonic, a fost autorizat să circule pe același tronson de cale ferată cu un convoi de mărfuri.

Cele două trenuri s-au lovit frontal după ce au circulat pe același tronson de cale ferate mai mulți kilometri.

Accidentul s-a soldat cu 42 de morți, potrivit unui purtător de cuvânt al pompierilor, iar operațiunile de căutare în care sunt angrenați în continuare 72 de pompieri au continuat toată noaptea.

„Am continuat în această noapte, pentru că timpul este împotriva noastră", a afirmat acesta.

Din cauza violenței impactului produs cu puțin înainte de miezul nopții, în valea Tempe, locomotivele și vagoanele din față au fost distruse și mecanicii celor două trenuri au murit pe loc.

"Totul arată că drama a fost cauzată, din nefericire, în principal de o tragică eroare umană", a declarat miercuri seară premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în timp ce în țară s-a declanșat o polemică privind starea rețelei feroviare, consideră învechită.

Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit cu apropiații victimelor la locul tragediei și l-a spitalul din Larisa și spune că a fost întrebat: "De ce?"

"Le datorăm un răspuns onest", a adăugat el în cursul unei scurte intervenții televizate. Premierul grec a decretat un doliu național de trei zile.

Contactat de AFP, grupul public italian Ferrovie dello Stato (FS), care controlează compania de căi ferate Hellenic Train, privatizată în 2017, nu a făcut până acum niciun comentariu.

Grecii au demonstrat la Larisa cu banderole cu mesajul: "Privatizarea ucide!". "A fost trenul terorii", le-a spus jurnaliștilor Pavlos Aslanidis, al cărui fiu este dat dispărut, alături de un prieten.

Președintele sindicatului mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias, a denunțat lipsa condițiilor de siguranță adecvate, pe această linie care leagă principalele două orașe din Grecia.

"Toată semnalizarea este făcută manual. Din anul 2000 sistemele nu funcționează", a declarat el pe canalul public ERT.

Anterior, el a declarat pentru AFP că "niciun sistem de securitate, telecomandă și semnal de circulație nu funcționa".

"A fost un tren plin de studenți, tineri de circa 20 de ani", a declarat presei Costas Bargiotas, un medic de la spitalul din Larisa. "A fost cu adevărat șocant să vedem vagoanele deformate ca hârtia".

"Este un coșmar pe care l-am trăit (...) Încă tremur", a declarat pentru AFP un pasager, Angelos, de 22 de ani, la locul accidentului.

"Am simțit coliziunea ca pe un mare cutremur", a adăugat el. "Din fericire, eram în penultimul vagon și am ieșit în viață", a mai spus el.

Circa 500 de persoane participă la operațiunile de salvare, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Multe cadavre sunt carbonizate și unii pasageri nu vor putea fi identificați decât în urma prelevării unor eșantioane de ADN.

La Larisa, unde au fost transportați răniții, primarul Apostolos Kalogiannis a vorbit despre "valuri de ambulanțe care îi transportau pe arși, amputați, tot ce ne putem imagina".

"Nu am văzut niciodată așa ceva", a declarat unul dintre membrii echipele de salvare care lucrează la locul tragediei.

În orașul Larisa, locuitorii s-au adunat în tăcere și au depus trandafiri albi în memoria victimelor.

Ministrul grec al transporturilor, Kostas Karamanlis, și-a prezentat demisia. Dacă va fi găsit vinovat, șeful de gară din Larisa riscă închisoare pe viață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău