Accesul în SUA al unui student palestinian admis la Harvard, refuzat pe baza postărilor prietenilor pe rețelele de socializare

  • 28 August 2019 08:45
Accesul în SUA al unui student palestinian admis la Harvard, refuzat pe baza postărilor prietenilor pe rețelele de socializare

Un adolescent palestinian admis la prestigioasa universitate Harvard a afirmat marți că a fost reținut timp de mai multe ore la aeroport înainte de a i se refuza intrarea în SUA pe motivul opiniilor politice exprimate de prietenii săi pe rețelele de socializare, informează AFP.

Ismail Ajjaoui, care trăiește în Liban, a declarat pentru ziarul studențesc The Harvard Crimson că la sosirea sa pe aeroportul din Boston, vineri, poliția l-a interogat timp de 8 ore, chestionându-l în special în privința religiei sale.

După ce i-au căutat în telefon și în laptop timp de 5 ore, o polițistă a început să țipe la el. "Mi-a spus că a găsit persoane în lista mea de prieteni care postau opinii politice contrare SUA", a spus tânărul.

Studentul palestinian în vârstă de 17 ani a susținut că nu și-a exprimat niciodată propriile păreri politice pe rețelele de socializare. În pofida acestui lucru, viza i-a fost retrasă și el a fost trimis înapoi, a precizat Ismail Ajjaoui.

Poliția de frontieră americană a confirmat că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul SUA lui Ismai Ajjaoui, dar a adăugat că nu poate comunica motivul exact ca urmare a necesității respectării confidențialității unui dosar individual.

Admisia acestei persoane pe teritoriul american a fost respinsă pe baza informațiilor descoperite în timpul percheziției, a declarat un purtător de cuvânt al agenției federale, Michael McCarthy.

"Legea americană nu autorizează refuzarea vizei doar pe baza declarațiilor politice sau a opiniilor, dacă aceste declarații sau opinii ar fi judecate legale de SUA", a evidențiat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Adolescentul a mai declarat că speră într-o soluție înaintea începerii anului universitar, săptămâna viitoare.

Președintele Donald Trump a făcut o prioritate din tratarea cu fermitate a imigrației, iar administrația sa a decis să supravegheze utilizarea rețelelor sociale de către toate persoanele care doresc să intre în SUA, inclusiv a persoanelor care au primit viză.

Această măsură este denunțată de apărătorii drepturilor fundamentale, care invocă libertatea de exprimare înscrisă în primul amendament al Constituției americane.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău