Acces mai ușor la apă potabilă pentru locuitorii din satul Lopățica, raionul Cahul, grație sprijinului financiar al României

  • 31 Decembrie 2023 09:35
Acces mai ușor la apă potabilă pentru locuitorii din satul Lopățica, raionul Cahul, grație sprijinului financiar al României

Locuitorii din satul Lopățica, raionul Cahul, beneficiază de acces la apă potabilă în propriile gospodării, datorită finalizării proiectului „Construcția sondei arteziene și a rețelelor de alimentare cu apă din satul Lopățica, raionul Cahul", finanțat de Guvernele României și R. Moldova, relatează Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală pe pagina de Facebook.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 435,205.04 euro, echivalent cu 8, 434,273.66 MDL. Realizarea acestui proiect a devenit posibilă datorită investițiilor din partea Guvernului Republicii Moldova și a Guvernului României. Din valoarea totală a proiectului, 297,239.00 de euro, echivalent cu 5,760,491.88 MDL, reprezintă contribuția Guvernului de la București.

În cadrul proiectului, au fost construite 2 sonde arteziene, s-au instalat 2 castele de apă cu o capacitate de V=50 m3/zi și H=18 m. De asemenea, au fost construite aproximativ 6 km de rețele de distribuție a apei, iar o stație de tratare a apei a fost instalată pentru asigurarea calității.

Subliniem că, rezultatul proiectului aduce beneficii directe pentru comunitatea din Lopățica, îmbunătățind accesul la apă pentru 200 de gospodării cu 600 de beneficiari și 6 entități publice cu menire socială, toate conectate la un sistem de aprovizionare cu apă potabilă de calitate.â

Menționăm că, proiectul este cofinanțat prin Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Această inițiativă demonstrează responsabilitatea și solidaritatea dintre cele două țări în dezvoltarea infrastructurii din mediul rural și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău