Acces liber la justiție, pentru persoanele declarate incapabile

  • 18 Noiembrie 2016 15:33
Acces liber la justiție, pentru persoanele declarate incapabile

Persoanele declarate incapabile vor avea posibilitatea să depună cereri în instanțele de judecată, inclusiv să conteste hotărârile și deciziile judecătorești și vor avea posibilitatea să participe nemijlocit în procesele de judecată sau să-și angajeze un avocat.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile ce limitează excesiv drepturile persoanelor cu dizabilități. Reprezentanții Asociației Promo-LEX, care sunt autorii sesizării, susțin că această decizie este una istorică, transmite IPN.

Hotărârea este compusă din două părți. Prima se referă la dreptul de acces la justiție, iar a doua la capacitatea juridică civilă și instituția tutelei. Până recent, dacă o persoană avea o dizabilitate mintală, fie ea și minoră, putea fi ușor declarată incapabilă, într-o procedură mai mult formală, și lipsită totalmente de posibilitatea de a-și exercita drepturile. Aceasta nici măcar nu putea contesta hotărârea prin care era declarată incapabilă, iar ca urmare, era numit un tutore ce lua toate deciziile în numele persoanei declarate incapabile.

Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, susține că, hotărârea Curții este una istorică și una dintre cele mai importante din anul 2016. Avocatul a menționat că prevederile normative declarate neconstituționale, deși de jure erau menite să asigure un echilibru eficient de protecție și acces la justiție pentru persoanele declarate incapabile, de facto constituiau cel mai important impediment pentru aceste persoane în realizarea dreptului efectiv de acces la justiție.

Într-un comunicat de presă al Asociației Promo-LEX se menționează că, odată cu pronunțarea acestei hotărâri, o categorie întreagă de persoane, care până în prezent erau total izolate de societate, vor avea posibilitatea să-și revendice și să-și apere drepturile în instanțele de judecată.

Potrivit Promo-LEX, anual în Republica Moldova sunt declarate incapabile și private de drepturi fundamentale circa 250 de persoane, conform datelor din 2015 ale Ministerului Sănătății. Majoritatea persoanelor lipsite de capacitate juridică sunt plasate în instituții medicale sau rezidențiale specializate, fără posibilitatea de a decide singure asupra acestei măsuri și fără posibilitatea de a părăsi de sine stătător aceste instituții, în multe cazuri aceasta fiind o izolare pe viață

În anul 2015, în Moldova, erau în total 3 267 de persoane lipsite de capacitatea juridică.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
20
Fri
19
Sat
23
Sun
21
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău