Academicieni și oameni simpli au adus flori la bustul marelui scriitor Mihai Eminescu: Astăzi ne spunem cuvinte de dragoste cu cuvintele lui Eminescu
-
15 Ianuarie 2020 13:46
Scriitori, academicieni, elevi și simpli oameni, admiratori ai operei lui Mihai Eminescu, au depus astăzi flori la bustul marelui poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina publica “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Omagiul a fost adus cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea celui mai mare poet român al tuturor timpurilor. O relatare de Aliona Savca pentru Radio România Chișinău.
La bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor, tinerii din mai multe licee din Chișinău au recitat poezii și au cântat piese pe versurile marelui poet. Eminescu, consideră ei, rămâne idealul spre care trebuie să tindă tânăra generație.
„Acum 170 de ani la Botoșani se năștea Luceafărul poeziei românești. Pentru noi Eminescu a rămas un exemplu, iar creația lui la sigur va dăinui peste veacuri el fiind marele geniu, titanul, colosul națiunii noastre. A fost cel care nu s-a sfiit și a spus lucrurilor pe nume. Trebuie de apreciat și verticalitatea și demnitatea cu care Eminescu a luptat nu doar în poezie, dar și în proză, și în critică, și ca ziarist.”
Directorului Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Valeriu Matei, a menționat că Mihai Eminescu este cel care ne-a definit și ne reprezintă nu doar în cultura lumii, ci în interiorul națiunii noastre pe fiecare dintre noi în parte.
„Noi astăzi ne spunem cuvinte de dragoste cu cuvintele lui Mihai Eminescu. Noi astăzi ne exprimăm cele mai înalte idei cu limbajul pe care Mihai Eminescu l-a adus pe cele mai desăvârșite culmi.”
Pentru poetul și publicistul Nicolae Dabija creația lui Mihai Eminescu rămâne mereu actuală. Opera și publicistica eminesciană este deschizătoare de drumuri și plină de adevăruri, consideră poetul.
„Datorită lui Eminescu eu am descoperit poezia. Mi s-a părut atunci când am citit prima dată poeziile lui Eminescu, eram elev, că ele nu sunt scrise de un om. Parcă erau scrise la dictarea lui Dumnezeu. Dintotdeauna pe masa mea de lucru au fost câteva cărți. Una se cheamă Biblia și alta se cheamă cărțile lui Mihai Eminescu. Spun cărțile pentru că pe lângă cartea de poezie am adăugat și cartea de publicistică care este foarte actuală. Am impresia că Eminescu a scris publicistica fiind martor al vremurilor pe care le trăim noi astăzi. Totul este actual.”
Colaboratorul științific al Institutului de Filologie Română Bogdan Petriceicu Hașdeu, Dumitru Apetri, susține că opera și creația lui Eminescu este o bogăție inegalabilă pentru cultura noastră română.
„Eminescu reprezintă un mare miracol al lumii. Nu exagerezi dacă spun această vorbă. Pentru că o poezie în care să fie o bogăție mai mare de sentimente umane e greu de întâlnit. Pe drept el este pus alături Shakespeare, alături de Goethe, de Dante, alături de cei mai mari scriitori ai lumii.”
Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu în Capitală au avut loc mai multe manifestări culturale. La Casa Scriitorilor din Moldova a fost inaugurată expoziția „În nemărginirea vremii și a lumii”: 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”, care cuprinde carte și artă plastică din colecțiile Muzeului Național de Literatură „M. Kogălniceanu”. Totodată, la Biblioteca Națională a fost inaugurată expoziția „Pe cât de cunoscut, pe atât de necunoscut - Mihai Eminescu”, care reunește titluri apărute de-a lungul timpului despre opera și omul Eminescu.