Academia Română își reafirmă poziția că limba vorbită de români este limba română

  • 15 Noiembrie 2018 20:24
Academia Română își reafirmă poziția că limba vorbită de români este limba română

Academia Română își reafirmă poziția că limba vorbită de români – dincolo de numele lor regionale de moldoveni, transilvăneni, bănățeni, olteni, munteni – este limba română.

Precizarea a fost făcută într-un comunicat al Biroului Prezidiului Academiei Române în contextul respingerii la 1 noiembrie de către Parlamentul de la Chișinău a denumirii corecte a limbii de stat a Republicii Moldova.

Forul academic de la București susține că „opinia științifică a specialiștilor filologi și istorici argumentează fără putință de tăgadă identitatea lexicală, morfologică și sintactică a limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova cu limba română și semnalează situația neconcordantă cu adevărul a denumirii în mod diferit a aceleași realități lingvistice, din considerente de altă natură decât științifică”.

„Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identității”, mai subliniază Academia Română, care consideră că până la urmă, adevărul filologic și istoric va birui și în Republica Moldova și că autoritățile vor pune de acord Constituția țării cu realitatea.

Sursa: rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău