Academia franceză de Medicină recomandă să nu se vaccineze împotriva COVID toți copiii, ci doar cei cu comorbidități și care trăiesc cu adulți imunodeprimați sau cu boli cronice

  • 17 Noiembrie 2021 16:47
Academia franceză de Medicină recomandă să nu se vaccineze împotriva COVID toți copiii, ci doar cei cu comorbidități și care trăiesc cu adulți imunodeprimați sau cu boli cronice

Vaccinurile împotriva COVID nu este necesar să fie administrate tuturor copiilor, iar numai unii dintre copii este necesar să fie vaccinați, a anunțat miercuri Academia franceză de Medicină, care ia astfel o poziție de mijloc într-o polemică tot mai intensă cu privire la acest subiect, relatează AFP, preluată de News.ro.

„Academia Națională de Medicină recomandă lărgirea imunizării împotriv COVID-19 cu vaccinul (Pfizer-BioNTech) a copiilor cu risc de forme grave, din cauza unor comorbidități, indiferent de vârsta lor, dar și a altor copii care trăiesc în mediul lor familial și școlar”, subliniază într-un comunicat această instanță chemată să exprime consensul în știința medicală, potrivit sursei citate.

Academia – ale cărei avize sunt doar consultative – recomandă, de asemenea, vaccinarea anti-COVID a „copiilor care trăiesc în anturajul adulților vulnerabili, mai ales imunodeprimați, și a persoanelor afectate de boli cronice”.

Această luare de poziție intervine după mai multe zile de polemică în Franța pe tema oportunității vaccinării împotriva COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, ca în Statele Unite și Israel.

Numai copiii în vârstă de peste 12 ani pot fi vaccinați în prezent împotriva COVID în Franța.

Acest subiect este delicat, pentru că beneficiile indviduale sunt – foarte limitate – pentru copii.

Forme grave și morți din cauza  COVID sunt – foarte rare – în rândul copiilor.

Iar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna pot cauza, punctual, inflamații cardiace, niște efecte secundare foarte rare, dar care sunt de pus în balanță cu beneficiile – discutabile – ale vacinării celor mai mici copii.

O decizia la începutul anului viitor

Cu toate acestea, argumentele în favoarea vaccinării copiilor sunt de natură colectivă.

Vaccinarea copiilor ar viza împiedicarea virusului să circule în rândul copiilor și, astfel, în restul populației.

Autoritățile sanitare europene sunt în curs de examinare a acestei probleme, după ce au primit date pozitive de la Pfizer și apoi de la Moderna.

Aceste date relevă lipsa unor efecte secundare grave – însă pe un eșantion de aproximativ 1.000 de copii, considerat insuficient în vederea depistării unor consecințe foarte rare dar grave.

„Dacă este necesar să se ia o decizie”, ea ar putea fi luată „la începutul lui 2022”, a anunțat miercuri, la France Inter, președintele Consiliului Științific Jean-François Delfraissy.

În acest context, mai multe societăți franceze de pediatrie și de boli infecțioase au relansat dezbaterea la începutul acestei săptămâni, exprimându-și scepticismul cu privire la vaccinarea copiilor.

”Urgența vaccinării copiilor cu vârsta curpnsă între cinci și 11 ani nu apare, pentru moment, ca evidentă în Franța”, apreciază aceste instituții, între care Societatea de patologie infecțioasă de limbă franceză.

Această poziție a provocat indignarea susținătorii vaccinării copiilor.

Asociația de actviști ”Școala și Familia Uitate”, care se opune aprig ”imunizării naturale prin boală”, denunță o ”trădare” a copiilor și reclamă o analiză de tip ”beneficiu/risc a vaccinului” anticovid destinat copiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău