Abreveirea „IS” interzisă pe plăcuțele de înmatriculare din Austria

  • 24 Martie 2015 16:53
Abreveirea „IS” interzisă pe plăcuțele de înmatriculare din Austria

Legea actuală interzice în general „combinațiile ridicole sau șocante de litere”.

Ministerul austriac al Transporturilor a interzis literele 'IS', abrevierea organizației jihadiste Statul Islamic, pe plăcuțele de înmatriculare auto personalizate, conform unui anunț făcut marți, informează AFP.

Consultat de o firmă locală căreia un particular i-a cerut o astfel de inscripționare, ministerul a recomandat 'să nu fie emise astfel de plăcuțe din cauza conotației lor', a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt Andrea Heigl.

Autoritățile austriece se confrună frecvent cu cereri pentru plăcuțe de înmatriculare cu caracter nazist, acestea fiind, de asemenea, refuzate sistematic, dar este pentru prima dată când ministerul ia la cunoștință de o cerere de plăcuță cu caracter jihadist, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Austria se pregătește să-și consolideze legislația cu privire la plăcuțele de înmatriculare personalizate datorită numărului tot mai mare de incidente legate de mesajele criptate, în principal neo-naziste.

Aceasta permite respingerea unor cereri de litere care expimă abrevieri de tipul NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, partidul nazist din Germania dintre anii 1919-1945) AH (Adolf Hitler) sau SS (Schutzstaffel, organizație paramilitară fascistă din epoca Germaniei naziste). Prin extensie sunt, de asemenea, interzise cifre care simbolizează fascismul, cum sunt 88 („Heil Hitler”) sau 14 (Adolf Hitler).

„Dar pentru a facilita activitatea funcționarilor responsabili cu eliberarea plăcuțelor, care nu pot cunoaște toate noile criptări, este acum necesar ca ele să fie înscrise în mod precis într-o listă”, a explicat Heigl, citată de AFP.

Lista care va fi inclusă în viitoarea lege, prevăzută să intre in vigoare în această vară, va conține „30-40 de combinații discutabile, care iau în considerare și codificările jihadiste și va fi actualizată în mod regulat”, a mai spus sursa citată.

Plăcuțele personalizate se bucură de o mare popularitate în Austria, cu 550.000 înmatriculări emise de la lansarea acestei formule în anul 1989.

Plăcuța personalizată costă 228 de euro, un „impozit voluntar” care duce la încasări de 85 de milioane de euro pe an, sumă investită în securitatea rutieră, potrivit purtătorului de cuvânt citat de AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău