Abecedarele interactive, promise de autorități, nu au mai fost tipărite

  • 28 August 2019 18:32
 Abecedarele interactive, promise de autorități, nu au mai fost tipărite

Abecedarele interactive, promise de autorități, care urmau să ajungă pe 1 septembrie pe băncile școlarilor, nu au fost tipărite. Și aceasta pentru că s-a constatat că au fost încălcate principiile evaluării.

„În cadrul concursului de manuale au fost contestații la șapte loturi de carte, inclusiv la abecedare. Din păcate, pentru cinci loturi concursurile au trebuit să fie anulate din cauza faptului că a fost prejudiciat modul de evaluare a acestor materiale”, a declarat pentru IPN ministra educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Ministra spune că nu ar vrea să dea acum o calificare sau să spună prea multe despre ceea ce a fost ca și proces anterior. „Suntem în situația de a avea aceleași cărți pe care le-am avut și anul trecut”, a precizat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Potrivit ministrei, editurile se înscriu la concurs, se fac comisii de evaluare, dar se pare că la Minister, din păcate, acest proces nu a fost unul transparent. Conform procedurii de licitație, evaluarea ar fi trebuit să se întâmple cu pași rapizi, imediat ce au fost deschise ofertele de la edituri. Or, procesul de determinare a evaluatorilor a durat mai mult de 40 de zile. „Și chiar dacă nu ar fi existat contestații, acest fapt făcea imposibilă apariția manualelor noi la 1 septembrie”, a mai spus ministra.

Anterior responsabilii din cadrul Ministerului Educației au anunțat că la 1 septembrie, pentru clasele întâi și a doua vor fi distribuite generații noi de manuale, inclusiv abecedarul va fi într-un alt format, în unul interactiv.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău