ABC: Rușii încearcă să scape de rublele lor

  • 05 Decembrie 2014 11:32
ABC: Rușii încearcă să scape de rublele lor

Populația încearcă să cheltuiască moneda depreciată sau să o schimbe în euro sau dolari.

ABC - Imparabila scufundare a rublei - consecință directă a sancțiunilor și a scăderii prețurilor la petrol - a cauzat ieri o avalanșă fără precedent către casele de schimb, în căutarea altor monede mai stabile, și către magazine pentru a transforma valuta depreciată în articole de consum. Rubla a ajuns ieri la un minim față de dolar și euro, de la 1998 și până azi. Această prăbușire a monedei rusești a făcut ca panica să se declanșeze în rândul cetățenilor, temători că, așa cum s-a întâmplat și alte dăți în trecut, economiile lor ar putea să fie spulberate. Traficul dens de pe străzile Moscovei a fost ieri agravat de sosirea persoanelor din alte regiuni, dornice și ele să scape de rublele lor.

"Stabilitatea" pe care președintele rus, Vladimir Putin, a tot predicat-o în timpul anilor săi în fruntea țării, pare că a ajuns la sfârșitul definitiv.

"Dacă nu fac ceva urgent pentru a opri devalorizarea rublei, va fi un dezastru. Ne vom întoarce la vremurile privărilor de tot felul și la incertitudine", asigura ieri un bărbat aflat la coada unei case de schimb valutar. Iar până la acest moment al anului, rubla rusească a pierdut 40% din valoarea sa față de euro.
Recenta decizie a Băncii Centrale a Rusiei de a lăsa rubla să fluctueze liber fără intervenția statului, a motivat o plângere împotriva instituției, din partea comitetului bugetar al Dumei. Se consideră - după cum prevede Constituția - că Banca Centrală "este obligată să protejeze" moneda națională.

Totuși, Guvernul se străduiește să-i convingă pe ruși că cei care-și au toate veniturile și cheltuielile în ruble, nu vor fi afectați de oscilațiile cotizărilor valutei rusești. Acest argument a fost contestat de economistul liberal Igor Nikolayev care susține că "deprecierea rublei conduce întotdeauna în mod inevitabil la o mai mare inflație". După spusele sale, "Guvernul prevăzuse pentru 2014 o inflație de 4,8%, dar aceasta va fi de cel puțin 9%. Previziunile Guvernului pentru 2015 erau de 5,5%, dar inflația se va situa la aproximativ 12%". Creșterea subită a prețurilor la alimente, medicament și articole de consum în general instigă la actuala febră de acaparare./.../

Articol de RAFAEL M. MAÑUECO
Traducerea: Veronica Popa

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău