A zecea tentativă eșuată la Comrat pentru alegerea președintelui Adunării Populare
-
28 Decembrie 2021 12:55
Adunarea Populară de la Comrat a eșuat, astăzi, pentru a zecea oară, să-și aleagă conducerea. Nici unul dintre cei doi candidați – Dmitri Constantinov și Victor Petrov – nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi ales în funcție.
La alegerea spicherului au participat 34 de deputați. Un vot a fost declarat nevealbil. Pentru Petrov au votat – 16 deputați, iar pentru Constantinov -17.
Pentru a fi ales în funcția de spicher era nevoie de cel puțin 18 voturi.
Cei 35 de deputați ai Adunării Populare de la Comrat au fost aleși în două tururi de scrutin local la 19 septembrie și 3 octombrie. Organul legislativ al autonomiei găgăuze numără 35 de deputați, număr direct proporțional cu numărul de circumscripții.
Mandatul deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei este pentru o perioadă de patru ani.
Următoarea tentativă de a alege spicherul va avea loc la 11 ianuarie, ora 11:00.
Mihail Sirkeli, comentator al portalului Nokta.md de la Comrat, despre criza politică din Adunarea Populară a autonomiei găgăuze a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău că, nu există procedură de auto-dizolvare a Adunării Populare, fiind două posibilități de a dizolva Adunarea Populară.
Radio Chișinău: Cu ce s-ar putea încheia toată istoria cu blocajul acesta din Adunarea Populară?
Mihail Sirkeli: Aceasta poate să continue până la infinit. Nu există procedură de auto-dizolvare a Adunării Populare, fiind două posibilități de a dizolva Adunarea Populară. Numai bașcanul poate să dizolve Adunarea Populară, ceea ce este prevăzut de legea locală. Sunt două cazuri atunci când bașcanul poate să dizolve Adunarea Populară. Dacă Adunarea Populară nu aprobă bugetul Găgăuziei pentru anul viitor în curs de 45 de zile și, în al doilea caz, dacă Adunarea Populară nu confirmă sau nu votează Comitetul Executiv, propus de bașcanul Găgăuziei, la fel în curs de 45 de zile. Acest proces de dizolvare trebuie să fie inițiat doar de bașcanul Găgăuziei. Bașcanul, deocamdată, nu a anunțat că pornește acest proces și dă Adunării Populare 45 de zile ca să se organizeze și să voteze acest proiect de lege. Dacă bașcanul va anunța asta, atunci va trimite un semnal Adunării Populare și deputaților că ei trebuie să se miște mai repede. Dacă însă bașcanul nu pornește acest proces de dizolvare atunci poate să dureze la infinit. Și mai este o prevedere a legislației – Adunarea Populară nu poate fi dizolvată în decursul a șase sau a unui an din momentul constituirii.