A treia zi cu ploi torențiale în Republica Moldova. În raioanele Cantemir și Leova există riscul ca unele baraje să cedeze

  • 16 Septembrie 15:17
A treia zi cu ploi torențiale în Republica Moldova. În raioanele Cantemir și Leova există riscul ca unele baraje să cedeze

Rep. Moldova se confruntă pentru a treia zi cu ploi torențiale care au cauzat inundații intense și au perturbat traficul rutier pe mai multe drumuri. În raioanele Cantemir și Leova există riscul ca unele baraje să cedeze. O situație complicată se atestă și în mun. Chișinău unde pasaje subterane dar și mai multe blocuri de locuințe au fost inundate, existând și cazuri de surpări de teren, transmite Radio Chișinău.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația în raioanele Leova și Cantemir, în special digurile de lângă satele Romanovca și Seliște. Există riscuri de cedare a barajului de la Sărata Nouă, raionul Leova și se fac lucrări de consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru din raionul Ștefan Vodă, în localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora.

Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir în preajma satelor Țiganca și Stoianovca, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pe parcursul nopții trecute, salvatorii au fost solicitați de 33 de ori pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații. Aproape 2 mii de angajați ai Ministerului de Interne sunt antrenați în lichidarea consecințelor intemperiilor.

Ploile torențiale au creat probleme și în Chișinău, sectorul Buiucani fiind cel mai afectat. Calea Ieșilor și strada Creangă au fost inundate, iar pasajul subteran de la strada Creangă a suferit daune considerabile, a informat în cadrul unei ședințe online pretorul sectorului Vasile Moroi.

„Cele mai afectate zone în sectorul Buiucani a fost strada Calea Ieșilor, strada Creangă, mai în special partea de jos, cât și pasajul subteran din strada Creangă nr. 1. Noi am deconectat lumina în pasaj. Și acum, cu colegii de la tehnic, examinăm să nu avem careva…, dacă o conectăm, să nu fie scurtcircuit”,  a spus Vasile Moroi. 

De asemenea au fost afectate de ploi 56 de grădinițe din Chișinău. La 44 dintre acestea acoperișurile nu au făcut față volumului mare de apă și s-au înregistrat scurgeri. În 4 instituții preșcolare, subsolurile sunt inundate, iar la Grădinița Nr. 54, au fost inundate depozitele cu produse alimentare. În consecință, activitatea acestei grădinițe a fost sistată, a menționat șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi.

„În instituțiile educaționale, în mare parte, cea mai mare problemă am avut-o la încăperile din partea de sus sau de la etajele de sus. Astfel, din cele 56 de instituții care au fost afectate mai grav de ploi, în 44 am atestat scurgeri în încăperile de la ultimele etaje. La fel, în 4 instituții avem subsoluri sau pe alocuri, subsoluri inundate. Cel mai cea mai gravă situație este în cadrul Grădiniței 54. Depozitele cu produse alimentare din această instituție au fost inundate, respectiv am luat decizia pentru sistarea activității respectivei instituții, în ziua de astăzi”,  a menționat  Andrei Pavaloi.

La Chișinău, ploile au afectat circulația troleibuzelor și autobuzelor. Potrivit Primăriei, pe unele rute transportul circulă cu întârziere, iar unele unități de transport public staționează sau sunt redirecționate.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău