A treia zi a ședinței Curții Constituționale cu privire la legalitatea Partidului Șor. A fost prezentă și deputata Marina Tauber

  • 12 Mai 2023 13:33
A treia zi a ședinței Curții Constituționale cu privire la legalitatea Partidului Șor. A fost prezentă și deputata Marina Tauber

Ședința Curții Constituționale cu privire la legalitatea Partidului Șor durează a treia zi consecutiv. În debutul ședinței de astăzi, avocații partidului au cerut sistarea examinării sesizării respective, întrucât aceasta nu ar ține de competența Curții Constituționale. Demersul însă a fost respins de către judecători. A ieșit pe câteva ore din arestul de la domiciliu și vicepreședinta Partidului Șor, deputat Marina Tauber, fiind prezentă la ședință. Ea a subliniat că partidul său ar fi supus unui atac, aducându-i-se acuzații neîntemeiate doar pentru faptul că e unul activ, transmite Radio Chișinău.

În debutul ședinței, reprezentanții Partidului Șor au cerut sistarea examinării respective, întrucât aceasta nu ar ține de competența Curții Constituționale. Avocatul Aureliu Colenco a subliniat că abaterile invocate în sesizare ar constitui obiectul altor proceduri. 

El a accentuat că investigațiile la care au făcut referire juriștii Guvernului, în care sunt vizați unii membri ai Partidului Șor, nu sunt finalizate, iar opiniile prezentate au un character politic, fără vreo probă concludentă și o decizie irevocabilă a vreunei instanțe.  

Onorată Curte, conform art. 6 alin. 1 din Codul jurisdicției constituționale, Curtea soluționează numai probleme ce țin de competența sa. Curtea nu poate în cazul examinat să-și atribuie competențele Ministerului Justiției, Comisiei Electorale Centrale, organelor Poliției, Procuraturii sau instanței de judecată”, a spus Aureliu Colenco.

La rândul lor, reprezentanții Guvernului au cerut ca acest demers să nu fie admis, întrucât este unul tardiv și neintemeiat. Astfel, în urma deliberărilor, magistrații Curții au decis să-l respingă. 

La ședința de astăzi a fost prezentă și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, care a ținut un discurs în fața judecătorilor, ce a durat aproximativ o oră.  Deputata a accentuat că partidul ar fi supus unui atac, aducându-i-se acuzații neîntemeiate doar pentru faptul că e unul activ. 

„Sesizarea Guvernului este total neîntemeiată. Nu există circumstanțe de declarare a partidului neconstituțional. Așa numitele probe aduse nu au nicio valoare și nicio relevanță, dacă ar fi fost examinate obiectiv. Anume cerințele Guvernului vin să încalce acele principii constituționale ale pluralismului, democrației, statului de drept”, a declarat Marina Tauber.

În cea de-a doua ședință a Curții Constituționale, care a avut loc joi, 11 mai, reprezentanții Guvernului și-au expus deja punctul de vedere asupra sesizării. Avocatul Eduard Digore a declarat că sesizarea cu privire la constituționalitatea Partidul Șor trebuie examinată. Printre argumentele invocate s-a făcut referire la faptul că partidul a comis încălcări în cadrul fiecărei campanii electorale, prin nedeclararea corectă a fondurilor, a folosit bani de proveniență dubioasă și ar fi întreprins acțiuni ce ar reprezenta o amenințare pentru suveranitatea și integritatea Rep. Moldova,  fiind sprijinit de serviciile secrete ruse.  

Amintim că, toamna trecută, Executivul a cerut Curții Constituționale să se expună asupra legalității Partidului Șor  ca urmare a unor suspiciuni de colaborare cu serviciile speciale din Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău