A treia doză de vaccin oferă de zece ori mai multă protecție împotriva COVID-19 (studiu)

  • 16 Septembrie 2021 14:37
A treia doză de vaccin oferă de zece ori mai multă protecție împotriva COVID-19 (studiu)

Un studiu prezentat joi de Ministerul Sănătății din Israel arată că nivelul de imunitate împotriva coronavirusului al celor care au primit a treia doză de vaccin de la Pfizer este de zece ori mai mare, decât la cei care au primit a doua doză în urma cu mai puțin de cinci luni, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Studiul, publicat de New England Journal of Medicine, arată că doza suplimentară de vaccin a redus atât posibilitatea de contagiere cât și cea de dezvoltarea de simptome grave ale bolii la cei vaccinați a treia oară.

La studiu au participat peste un milion de subiecți cu vârsta peste 60 de ani care au fost împărțiți în două grupuri: unul vaccinați cu a doua doză în urmă cu cel puțin cinci luni, și un alt grup în care adulții au fost vaccinați cu a treia doză în urmă cu cel puțin 12 zile.

Numărul de cazuri de coronavirus înregistrate în grupul care nu primise doza suplimentară a fost de 4.500, în schimb între cei vaccinați cu a treia doză s-au înregistrat doar 934 de cazuri.

."Este evident că doza de ranfort este foarte eficientă în reducerea ratei infecțiilor și a numărului de cazuri grave", au semnalat autorii studiului care aparțin mai multor organizații științifice, academice și medicale, sau care fac parte din Ministerul Sănătății.

Autorii au evidențiat importanța analizării rezultatelor actualei campanii de vaccinare cu doza a treia, pentru a contribui "la politicile țărilor ce explorează strategii de combatere a pandemiei".

Israelul se confruntă în prezent cu un val patru al pandemiei, iar autoritățile au insistat în repetate ocazii că vaccinarea populației cu a treia doză este fundamentală pentru stăvilirea ei, mai ales în urma scăderii imunității organismului după câteva luni de la a doua doză.

Până în prezent, dintre cei aproape 9 milioane de locuitori ai țării, aproape o treime au primit a treia doză de vaccin.

În ultimele săptămâni, în paralel cu avansare vaccinării, noile contagieri și cazurile grave s-au limitat doar la persoanele nevaccinate, care reprezintă aproape 10 % din populație; 667 de pacienți sunt în prezent internați pentru COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău