A treia decadă din martie vine cu vreme rece și ploi

  • 18 Martie 16:04
A treia decadă din martie vine cu vreme rece și ploi

Vreme rece, cer variabil și precipitații de diferită intensitate se așteaptă în următoarele zile, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Potrivit meteorologilor, în prima parte a săptămânii curente se așteaptă valori termice de până la 8 grade Celsius, ziua, și 0-5 grade, noaptea. Mai rece va fi, cum se obișnuiește, în regiunea de nord. În perioada de referință se prevăd și precipitații – de la ploi slabe până la averse cu descărcări.

Situația corespunde lunii martie, considerată de meteorologi, precum și de calendarul popular, drept una dintre cele mai „capricioase” perioade din an. Superstițiile lunii martie legate de vreme ne spun că, pe cât este de capricioasă, pe atât de bine prevede vremea în lunile următoare. Iată câteva din acestea: dacă în luna martie bat vânturi, atunci luna mai va fi frumoasă; dacă în luna martie tună și fulgeră, atunci anul va fi unul mănos; dacă în martie plouă mult, atunci toamna va fi una ploioasă; dacă cântă cucul în luna martie, atunci anul va fi unul bogat și rodnic etc.

„În general, luna martie corespunde normelor ce caracterizează țara noastră în context climatic și geografic. Plantațiile multianuale reiau vegetația, de obicei, în perioada 20 martie – 4 aprilie (odată cu trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +5°C). Către sfârșitul lunii martie, la culturile pomicole are loc umflarea mugurilor florali, la vița-de-vie  se produce circulația sevei. În primăverile timpurii, desfacerea mugurilor florali și înflorirea caisului începe în intervalul 15-28 martie”, au precizat pentru MOLDPRES surse de la Ministerul Agriculturii, și Industriei Alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău