A scăzut numărul navelor care așteaptă să traverseze Canalul Suez (EFE)

  • 01 Aprilie 2021 19:20
A scăzut numărul navelor care așteaptă să traverseze Canalul Suez (EFE)

Descongestionarea blocajului provocat în Canalul Suez de eșuarea, în urmă cu peste o săptămână, a navei de containere "Ever Given" continuă, dar acesta este în continuare semnificativ din cauza numărului de noi nave care sosesc, circa 250 de ambarcațiuni așteptând joi să traverseze Canalul, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit firmei de servicii logistice, Leth Agencies, care operează în mai multe strâmtori și canale din lume, 249 de nave își așteptau rândul joi să traverseze această importantă cale maritimă, pe unde trec 10% din comerțul maritim mondial și 25% din containere.

Conform Leth, care împreună cu alte companii ce prestează servicii de tranzit prin canal furnizează periodic date privind numărul de nave în așteptare, sunt 127 de nave care așteaptă în Suez, la intrarea în Marea Roșie, și 122 în Por Said, în Mediterană.

Joi se estimase că vor traversa canalul 87 de ambarcațiuni, la fel ca și în ziua anterioară.


Șeful Autorității Canalului Suez, care gestionează ruta, amiralul Osama Rabie, a declarat miercuri noaptea, într-un interviu pentru un canal egiptean de televiziune, că până la acel moment au traversat circa 200 dintre cele 422 de nave care așteptau în momentul în care s-a reușit dislocarea "Even Given", luni după-amiaza.

Atunci, Rabie spunea că se așteaptă ca circulația maritimă normală să fie restabilită "în trei zile, trei zile și jumătate", însă, miercuri noapte, a extins termenul până vineri sau sâmbătă.

Maersk, principala companie maritimă care operează în Suez, a estimat că blocajul ar putea "șase zile sau mai mult".

Totodată, alte companii maritime de logistică avertizează că aceste întârzieri s-ar putea repeta în porturile europene de destinație ale navelor, care deja duc lipsă de capacitate de înmagazinare pentru a gestiona sosirea simultană a ambarcațiunilor.


Rabie a anunțat și începerea unei investigații în legătură cu eșuarea navei "Ever Given" pentru a determina cui aparține responsabilitatea incidentului. El a estimat că valoarea compensațiilor pentru canal s-ar putea ridica la un miliard de dolari (circa 850 milioane de euro), deși, la început, spunea că pierderile au fost între 12 și 15 milioane dolari (între 10 și 12,8 milioane euro) pe zi.

Nava Ever Given, sub pavilion panamez, cu o lungime de 400 de metri, a eșuat săptămâna trecută, marți, pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoțit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, și a blocat ambele sensuri de navigație. Conform Autorității Canalului Suez (SCA), traficul naval prin Canalul Suez a fost reluat luni, după ranfluarea Ever Given. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău