A șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău începe joi, 7 octombrie

  • 05 Octombrie 2021 16:11
A șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău începe joi, 7 octombrie

Cele mai importante filme ale ultimului an, printre care unele regizate de Cristi Puiu, Radu Jude și Radu Muntean, un focus dedicat actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice de Lucian Bratu, un film pentru copii și scurtmetraje studențești de arhivă vor putea fi văzute la a șaptea ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău,  care va începe joi și se va încheia duminică.

După o ediție online în 2020, ZFR revin în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon, unde publicul va descoperi, în proiecții cu intrare liberă, cele mai bune filme românești recente, selectate la mari festivaluri și prezentate în premieră în Republica Moldova, dar și titluri clasice, și va întâlni o serie de invitați, deopotrivă actori și regizori.

Capetele de afiș din secțiunea Filme noi sunt lungmetrajele unor regizori consacrați, emblematici pentru Noul Cinema Românesc: „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, câștigător al unui premiu de regie la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, și „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, selectat la Cannes.

În cadrul aceleiași secțiuni, spectatorii vor putea vedea de asemenea filmele unei noi generații de cineaști, premiate la importante festivaluri: „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghițescu, „Mia își ratează răzbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu, și „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huțuleac.

Ion Sapdaru, unul din actorii reprezentantativi ai Noului Cinema Românesc, va fi invitatul special al ediției din acest an. ZFR îi dedică trei fime, incluse în secțiunea Focus: „Berliner” (2020), de Marian Crișan, care va fi proiectat la gala de deschidere, „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, și „California Dreamin` (Nesfârșit)” (2007), de Cristian Nemescu.

Secțiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998), prin proiectarea a două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, și „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr.

Din program nu putea lipsi o proiecție dedicată copiilor. Micii cinefili, dar și părinții lor vor putea vedea „Străjerii” (2018, regia Liviu Mărghidan), un film de aventuri despre peripețiile unor copii aflați în vacanță într-o tabără.

ZFR continuă în acest an și parteneriatul de tradiție cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, prin proiectarea la AMTAP a două calupuri de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat „Arhiva activă”. Studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, dar și publicul larg vor avea șansa să descopere scurtmetraje studențești din perioada `60-`80, unele fiind realizate de mari regizori precum Mircea Daneliuc, Dan Pița, Radu Gabrea sau Mircea Veroiu.

Invitații celei de-a șaptea ediții a ZFR Chișinău sunt regizorii Marian Crișan, Ruxandra Ghițescu și Andrei Huțuleac și actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Marina Palii și Bogdan Farcaș.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producție Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaștilor din România.

Parteneri: Arhiva Națională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la București, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Betty Ice Chișinău, BCR Chișinău, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette, Print Caro.

Parteneri media: Jurnal TV, TVR Moldova, Moldova 1, Realitatea TV, RLive, RLiveTV, Bani.md, Noroc TV, Radio Chișinău, Radio Noroc, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Gardă, Gazeta de Chișinău, Ziarul Național, Deschide.md, Thewoman.md, Unimedia, Ea.md, Moldpres, Observatorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău