A murit ultimul supraviețuitor cunoscut al lagărului și revoltei de la Sobibor

  • 03 Iunie 2019 16:35
A murit ultimul supraviețuitor cunoscut al lagărului și revoltei de la Sobibor

Ultimul supraviețuitor cunoscut al lagărului de exterminare nazist de la Sobibor și al revoltei care a avut loc acolo a decedat luni în Israel, la vârsta de 96 de ani, a anunțat președintele Agenției evreiești, Isaac Herzog, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Deplângem dispariția lui Semion Rosenfeld, participant la revolta de la Sobibor, care, în oroarea Holocaustului, a devenit un erou, împotriva voinței sale", a scris într-un comunicat președintele Agenției evreiești, principala organizație nonprofit a evreilor din lume. Rosenfeld locuia într-un cămin aparținând acesteia.

Născut în Ucraina și fost soldat în Armata roșie, Semion Rosenfeld a făcut parte din cei circa 50 de prizonieri ai lagărului care au supraviețuit detenției și celui de-al Doilea Război Mondial.

Din mai 1942 până în vara lui 1943, circa 250.000 de evrei, în cea mai mare parte deportați din estul Poloniei, dar și din Olanda, din Republica Cehă și din Slovacia, au pierit în lagărul din Polonia ocupată atunci de Germania nazistă.

La 14 octombrie 1943, în lagăr a izbucnit o revoltă, cea mai importantă și cea mai cunoscută din istoria lagărelor de concentrare naziste. Aproape 300 de deținuți, între care și Rosenfeld, care pe atunci avea 21 de ani, au reușit să fugă printr-o gaură în gardul de sârmă ghimpată. Aproape 170 dintre participanții la revoltă au fost capturați de naziști și împușcați în urma rebeliunii în care au murit și 11 ofițeri SS.

Semion Rosenfeld a reușit să se ascundă împreună cu un mic grup de foști deținuți în pădurile din apropiere, până în primăvara lui 1944, la sosirea Armatei roșii, când s-a alăturat din nou acesteia și a luat parte la capturarea Berlinului de către forțele sovietice, potrivit Ynet.

După cum consemnează Yad Vashem, memorialul Holocaustului de la Ierusalim, circa 50 de deținuți au supraviețuit după război. Lagărul de la Sobibor a fost demolat de naziști pentru a șterge orice urme.

Într-un interviu difuzat în martie de canalul public israelian Kan, Semion Rosenfeld afirma că "destinul a hotărât" să devină un erou.

Luat prizonier de germani, el a petrecut inițial doi ani într-un lagăr de la Minsk, apoi trimis la Sobibor, cu 20 de zile înainte de revoltă. "Nu mi-era frică, nu aveam timp să mă gândesc la asta, vroiam doar să supraviețuiesc", a relatat Rosenfeld. Întreaga sa familie a fost ucisă de naziști, a mai spus el.

După război, Semion Rosenfeld a trăit în Ucraina până în 1990, după care a imigrat în Israel.

"Ultimii martori dispar, responsabilitatea de a spune mai departe faptele lor de eroism ne revine nouă", a menționat într-un comunicat președintele Yad Vashem, Avner Shalev. Și premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis un mesaj de condoleanțe.

Șase milioane de evrei au fost exterminați de naziști, amintește AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:7,2 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău