A murit poetul Dumitru Matcovschi

  • 27 Iunie 2013 14:09
A murit poetul Dumitru Matcovschi

Poetul Dumitru Matcovschi s-a stins din viață aseară, la vârsta de 73 de ani.

Acum câteva sâptămâni, el a fost internat în spital și a suferit o intervenție chirurgicală pe creier. Dumitru Matcovschi a fost unul din cei mai apreciați poeți în Republica Moldova și un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. 

Dmitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Rașcov din județul Soroca, astăzi raionul Șoldănești. A debutat în 1963 cu placheta de versuri ”Maci în rouă”. Volumul său  ”Descântece de alb și negru”, apărut în 1969 a fost interzis de cenzura sovietică imediat după apariție.

La sfârșitul anilor 80, Dumitru Matcovschi este printre primii care vorbește în articolele sale despre foametea organizată în anii 1946-47 de către puterea sovietică, despre purificarea etnică și soarta intelectualilor români din RSSM. În calitate de redactor-șef al revistei ”Nistru”, publică în 1988 istoricul articol ”Veșmântul ființei noastre” de Valentin Mândâcanu, în care autorul a militat pentru revenirea la grafia latină în Republica Moldova.

În mai 1989, Dumitru Matcovschi a fost victima unui grav accident rutier, în urma căruia a scăpat cu viață în mod miraculos, după șase luni de comă, urmate apoi de peste 20 de intervenții chirurgicale. El și-a asumat destinul Basarabiei și s-a indentificat cu istoria și cu drama acestui pământ, a subliniat  președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, membru al Academiei de Științe a Moldovei, poetul Dumitru Martcovschi a fost decorat anul trecut și de președintele român Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria A „Literatură”, „în semn de înaltă apreciere pentru abnegația și perseverența cu care a promovat valorile naționale și culturale ale României”. 

Opera poetului cuprinde peste 50 de volume de poezii, proză și dramaturgie. Versurile sale au fost puse pe note de mai mulți compozitori printre care regretații soți Ion și Doina Aldea Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Constantin Rusnac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău