A murit marinarul din celebra fotografie de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

  • 19 Februarie 2019 10:54
A murit marinarul din celebra fotografie de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

George Mendonsa, marinarul american devenit faimos după ce a fost fotografiat sărutând o asistentă în Times Square din New York în timp ce se sărbătorea sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a decedat la vârsta de 95 de ani, relatează Agerpres.

Scena a fost surprinsă de Alfred Eisenstaedt la 14 august 1945, la scurt timp după ce vestea privind capitularea Japoniei a ajuns în Statele Unite, iar mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a sărbători evenimentul.

Fotografia, în care apare și asistenta Greta Zimmer Friedman, a devenit una dintre cele mai emblematice din toate timpurile, deși cei doi protagoniști au fost identificați abia peste câțiva ani.

„Nu am știut pe cine am luat (în brațe), am știut doar că avea uniformă”, a declarat Mendonsa într-un interviu acordat în 2015 pentru Centrul Veteranilor.

El a povestit că la momentul aflării veștii se afla acasă în permisie după ce luptase în Pacific și urma să revină la datorie ziua următoare. „Era o nebunie în Times Square, iar eu băusem câteva pahare și am văzut asistenta”, a spus Mendonsa.

Bărbatul a declarat că a fost impresionat de asistentele pe care le văzuse în Pacific în ziua în care portavionul american USS Bunker Hill a fost lovit de doi kamikaze, iar nava sa, The Sullivans, a intervenit pentru a-i ajuta pe marinari. „Am văzut ce au făcut asistentele în ziua aceea... și mi-a rămas în minte”, a povestit el.

„Dacă fata aceea nu ar fi fost îmbrăcată cu uniforma de asistentă nu aș fi făcut asta”, a mărturisit Mendonsa.

„După ce s-a terminat mi-am văzut de drum, asistenta și-a văzut de drumul ei, nu m-am gândit deloc”, a adăugat el.

Ulterior s-a dovedit că Friedman, care a decedat în 2016, era asistentă de stomatologie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău