A murit actorul și umoristul Gheorghe Pârlea

  • 04 Februarie 2017 13:37
A murit actorul și umoristul Gheorghe Pârlea

Actorul și umoristul Gheorghe Pârlea a murit noaptea trecută la vârsta de 72 de ani, relatează presa de la Chișinău. Sicriul său va fi depus la Teatrul "Luceafărul", luni, 6 februarie, între orele 10.00 și 12.00, pentru cei care vor sa-i aducă un ultim omagiu actorului.

Gheorghe Pârlea s-a născut la data de 6 mai 1944, în satul Vărăncău, raionul Soroca.

A fost actor al Teatrului "Luceafărul" din Chișinău, încă de la înființarea acestuia șia debutat în spectacolul „Două culori”. Joacă alături de maeștrii Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Valentina Izbeșciuc ș.a., în spectacolele montate de Ion Ungureanu, Ion Sandri Șcurea și Ilie Todorov.

După trei ani de actorie, se înscrie în anul 1964 la Institutul Teatral „Anatoli Lunacearski” din Moscova. În anul 1967, revine la Chișinău. A interpretat mai multe roluri de comedie și dramatice dintre care menționăm Andrei din spectacolul Trei surori de Anton Cehov, Răducanu în Nota zero la purtare de O. Stoenescu și V. Sava ș.a. A îndeplinit funcțiile de șef de trupă și director-adjunct, iar în 1989 a devenit primul director al Teatrului "Luceafărul" din Chișinău, ales în mod democratic de către întregul colectiv. A îndeplinit această ultimă funcție timp de 5 ani și jumătate.

În această calitate el a organizat primul turneu în România. Gheorghe Pârlea a lucrat la acest teatru până la pensionarea sa. După pensionarea sa Gheorghe Pârlea a format un cuplu umoristic cu actorul Gheorghe Urschi, jucând în mai multe spectacole împreună cu acesta. De mai mulți ani artistul suferea de diabet zaharat, iar în 2015 a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia i-a fost amputat un picior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău