A murit actorul Radu Beligan

  • 20 Iulie 2016 13:48
A murit actorul Radu Beligan

Actorul Radu Beligan a murit la vârsta de 97 de ani la spitalul ELIAS din București.

Radu Beligan avea o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. A fost director al Teatrului de Comedie din București, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965, și a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale în domeniul artei.
Nascut pe 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni din Bacau, Radu Beligan a fost casatorit cu  Marica Beligan si are patru copii.

A debutat in teatru la varsta de 20 ani, in piesa “Crima si pedeapsa” dupa Dostoievski, in regia lui Mihai Zirra, pe scena Teatrului "Munca si Lumina" din Bucuresti.

Primul sau rol in film a fost cel din 'O noapte furtunoasa', in regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul 'Dupa-amiaza unui tortionar', in regia lui Lucian Pintilie (2001).
In activitatea sa artistica, Beligan a realizat peste 80 de roluri in teatru si 30 in filme.
Radu Beligan a intalnit nume extraordinare ale scenei romanesti: Aura Buzescu, Nicolae Baltateanu, Lucia Sturdza Bulandra,Toma Caragiu, Vasiliu-Birlic, Vraca, Victor Ion Popa, Gheorghe Timica sau Eugen Ionescu. A intruchipat roluri mari in unele dintre cele mai dificile partituri din dramaturgia romana si universala, de la Romeo la Richard al III-lea sau Robespierre.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalități din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrități de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren și Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău