A început „Moldova Startup Week 2020”. Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial a fost unul dintre subiectele prioritare ale evenimentului

  • 17 Noiembrie 2020 08:28
A început „Moldova Startup Week 2020”. Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial a fost unul dintre subiectele prioritare ale evenimentului

Ecosistemul antreprenorial din Moldova este unul emergent, iar țara noastră are încă mult potențial neexplorat. Concluzia aparține participanților la cel mai important eveniment de nișă al anului – Moldova Startup Week 2020 – platforma de dialog constructiv pentru dezvoltarea economiei bazată pe tehnologie și inovație, aplicarea tendințelor internaționale și crearea oportunităților pentru startup-urile locale.

Inițiativa se desfășoară sub egida Techstars, evenimentul fiind organizat de Startup Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, în cadrul Proiectului TEKWILL.

Andra Nuta, manager regional Techstars Europa: „La Techstars credem că antreprenoriatul există peste tot, iar orice oraș are potențialul de a construi un ecosistem antreprenorial cu adevărat puternic. Acest eveniment reunește membrii ecosistemului – fondatori, angajați, universități, instituții de sprijin și investitori – și prezintă toate eforturile care se fac pentru a sprijini antreprenorii. Mai ales într-un an ca 2020, plin de incertitudine și provocări, platforma este cu adevărat importantă pentru unirea comunității și orientarea către ce urmează în 2021 și mai departe.”

Deschiderea oficială a evenimentului a fost marcată de sesiunea guvernamentală. În discuții au fost aduse mai multe subiecte despre cadrul legal, modele de dezvoltare a ecosistemelor internaționale, programe dedicate și platforme de finanțare, precum și alte acțiuni pentru stimularea antreprenoriatului local bazat pe tehnologii și inovații. La panel au participat experți locali și internaționali, autorități publice, dar și parteneri de dezvoltare.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova: „USAID acordă suport dezvoltării sectorului IT în Moldova încă din 2005, tehnologiile informaționale fiind un catalizator pentru ramurile non-IT prin digitalizare. Până acum am reușit să acordăm asistență pentru circa 1000 de echipe și educație în domeniul tehnologic pentru circa 65,000 beneficiari. USAID va contribui în continuare prin asigurarea oportunităților educaționale de cea mai înaltă calitate, îmbunătățind șansele de scalare și dezvoltare a afacerilor și deschizând noi căi către piețe variate. Acest eveniment subliniază, consolidarea parteneriatelor și relațiilor de bună colaborare dintre partenerii de dezvoltare. Cu sprijinul partenerilor noștri de la Ambasada Suediei, susținem schimbarea ecosistemului IT din Moldova, prin reunirea mediului academic, a sectorului privat, a partenerilor de dezvoltare și a guvernului, pentru a împărtăși o viziune și un obiectiv comun - sectorul IT să devină motorul economiei Republicii Moldova. Îmi face plăcere să spun și să reiterez angajamentul USAID față de sectorul IT, menționând că vom continua cu o nouă rundă de investiții, cu accent pe integrarea componentei IT în alte sfere.”

Adam Amberg, Șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei la Chișinău: „Suntem martori ai dezvoltării constante a Moldovei ca fiind o piața emergentă extrem de atractivă în regiune. La începutul acestui an, Chișinău a luat premiul „Emerging city of the year in SEE” și a fost desemnat orașului anului din Europa de Sud-Est pentru susținerea și dezvoltarea sectorului IT. Cu ajutorul muncii pro active, inovative și a implicării, reușiți să plasați Chișinău și Moldova pe harta globală a sectorului IT. Suntem mândri că împreună cu USAID susținem dezvoltarea antreprenoriatului prin intermediul Tekwill – un loc unde sectorul privat se poate întâlni cu studenții și tinerii interesați de programare, dar și un motor puternic care depășește cu succes decalajul de gen ce ține de studierea științelor STEM. Numărul fetelor și femeilor care participă la activitățile desfășurate de TEKWILL s-a dublat începând cu 2017. Este important ca dezvoltarea sectorului IT să continue în toate regiunile geografice ale țării. Suedia, alături de UE, creează un hub de inovații și antreprenoriat în sectorul IT, în afara capitalei - în orașul Cahul.”

Cum dezvoltăm ecosistemul antreprenorial bazat pe inovații?

La Moldova Startup Week 2020 au fost prezentate mai multe acțiuni și politici de țară care au fost sau urmează a fi aplicate pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial. Noul ministru al Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi a vorbit despre succesele înregistrate de industria IT în ultimii ani.

Anatol Usatîi,  ministrul Economiei și Infrastructurii: „Sectorul IT este unul strategic pentru țara noastră, iar industria IT este foarte competitivă și generează o valoare adăugată mare. Guvernul Republicii Moldova susține promovarea și dezvoltarea acestei industrii prin politici dedicate și suport legislativ. Și aici aș putea să menționez Strategia de dezvoltare a industriei tehnologiei informației și a ecosistemului pentru inovare digitală, IT Visa, Moldova IT Park etc. Încurajăm dezvoltarea antreprenoriatului local bazat pe inovații și promovarea soluțiilor digitale competitive, prin creare de proiecte pentru susținerea acestui segment dar și a educației digitale. Ne dorim să creștem valoarea sectorului IT până la un miliard.”

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „La Moldova Startup Week am reușit să scanăm piața globală a startup-urilor pentru a afla cum putem fi vizibili la nivel mondial, dar și pentru a putea pune accent pe modul de gândire antreprenorial - cum ne axăm  și creăm afaceri convergente între IT și sectoarele tradiționale, cum îi încurajăm și susținem pe cei care planifică sau care au deja o afacere etc.. Am auzit „rețeta” despre modul în care trebuie să validezi ideea, prin exemplul Estoniei sau ale altor țări mai mici care reușesc să facă lucrurile să se întâmple. La fel, experții internaționali au confirmat rolul important al digitalizării pentru dezvoltarea startup-urilor. S-a reiterat susținerea acordată de către partenerii de dezvoltare, precum și s-a discutat despre inițiativele Guvernului de încurajare a ecosistemului de startupuri. În următoarele zile, la Moldova Startup Week, participanții vor avea acces la conferințe și ateliere de lucru, informații despre potențiale surse de finanțare și programe de accelerare, lansări de inițiative antreprenoriale, schimb de experiență cu alte startup-uri din diferite domenii, întruniri cu potențialii investitori ș.a.  Îi încurajăm pe toți să rămână alături de noi.”

În 2021 urmează a fi creată o structură unică, responsabilă pentru managementul promovării și dezvoltării proiectelor în susținerea ecosistemului de startup-uri. Aceasta urmează să se alinieze cu inițiativa în curs de avizare legată de Fondul guvernamental pentru inovare digitală, oferind consultanță și asistență tehnică. Noua organizație va atrage resurse de finanțare și va contribui la consolidarea capacităților de absorbție a investițiilor de către startup-urile locale. Începând cu anul următor, noi inițiative de încurajare a  antreprenoriatului vor fi dezvoltate și ca parte a Programului Național Startup Moldova. Acesta va fi centrat pe 3 direcții: dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, susținerea inițiativelor comunitare, accelerarea de noi produse și startup-uri tech.

La eveniment a fost anunțată și cartografierea startup-urilor locale tech. Pentru asigurarea expunerii internaționale a startup-urilor din Moldova (pentru a deveni cunoscute mai ușor de către investitorii externi) a fost stabilit un parteneriat cu Startup Genome – organizație care consultă lideri internaționali și state, în vederea elaborării politicilor de țară și a strategilor de inovare pentru creșterea economică. Astfel, în anul următor, și Republica Moldova va fi inclusă în raportul de analiză a ecosistemului de startup-uri realizat de Startup Genome.

Moldova Startup Week 2020 se va desfășura până în data de 20 noiembrie.

Mai multe detalii, pe startupmoldova.digital/startup-week

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău