UE a numit un consilier special pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Venezuela

  • 28 Mai 2019 14:54
UE a numit un consilier special pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Venezuela

Uniunea Europeană a numit joi un fost bancher și diplomat spaniolo-francez, Enrique Iglesias, ca reprezentant în discuțiile pentru găsirea unei soluții la criza din Venezuela, parte a unei intensificări a eforturilor diplomatice pentru a obține organizarea de noi alegeri, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Uniunea Europeană, care conduce un grup internațional de criză cu state sud-americane, speră că Iglesias va ajuta la găsirea unei căi de a-l convinge pe președintele venezuelean Nicolas Maduro să se retragă și să le permită tuturor partidelor politice din țară să concureze în alegeri libere și corecte.

Maduro controlează în continuare instituțiile de stat din Venezuela, însă opoziția încearcă să îl înlăture, în contextul unui colaps economic care a creat o criză umanitară.

Iglesias, fost ministru de externe uruguayan și fost președinte al Băncii Inter-Americane de Dezvoltare, este văzut de diplomați ca având contacte și experiența pentru a discuta atât cu Maduro, cât și cu liderul de opoziție Juan Guaido, dar și cu alte grupuri politice.

După ce s-a întâlnit cu Maduro și Guaido în această lună, grupul de criză al UE, din care fac parte Marea Britanie, Franța și Germania, speră de asemenea să convingă SUA să sprijine un proces diplomatic pașnic pentru ieșirea din criză.

Comentatori politici de la Washington au speculat că președintele american Donald Trump ar putea analiza și opțiuni militare dacă presiunea economică și diplomatică nu reușește să ducă la înlăturarea lui Maduro de la putere. 

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău