UE a numit un consilier special pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Venezuela

  • 28 Mai 14:54
UE a numit un consilier special pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Venezuela

Uniunea Europeană a numit joi un fost bancher şi diplomat spaniolo-francez, Enrique Iglesias, ca reprezentant în discuţiile pentru găsirea unei soluţii la criza din Venezuela, parte a unei intensificări a eforturilor diplomatice pentru a obţine organizarea de noi alegeri, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Uniunea Europeană, care conduce un grup internaţional de criză cu state sud-americane, speră că Iglesias va ajuta la găsirea unei căi de a-l convinge pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro să se retragă şi să le permită tuturor partidelor politice din ţară să concureze în alegeri libere şi corecte.

Maduro controlează în continuare instituţiile de stat din Venezuela, însă opoziţia încearcă să îl înlăture, în contextul unui colaps economic care a creat o criză umanitară.

Iglesias, fost ministru de externe uruguayan şi fost preşedinte al Băncii Inter-Americane de Dezvoltare, este văzut de diplomaţi ca având contacte şi experienţa pentru a discuta atât cu Maduro, cât şi cu liderul de opoziţie Juan Guaido, dar şi cu alte grupuri politice.

După ce s-a întâlnit cu Maduro şi Guaido în această lună, grupul de criză al UE, din care fac parte Marea Britanie, Franţa şi Germania, speră de asemenea să convingă SUA să sprijine un proces diplomatic paşnic pentru ieşirea din criză.

Comentatori politici de la Washington au speculat că preşedintele american Donald Trump ar putea analiza şi opţiuni militare dacă presiunea economică şi diplomatică nu reuşeşte să ducă la înlăturarea lui Maduro de la putere. 

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
20,94 °C
cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1,5 m/s
Mon
18 °C
Tue
17 °C
Wed
12 °C
Thu
11 °C
Fri
9 °C

Curs oficial BNM 15 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5214 -0.0000
USD 17.7073 -0.0000
RON 4.1219 -0.0000
UAH 0.7148 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău