A fost stabilită data desfășurării Forumului mass-media din Republica Moldova

  • 29 Iulie 2017 11:16
A fost stabilită data desfășurării Forumului mass-media din Republica Moldova

Ediția a treia a Forumului mass-media din Republica Moldova va fi organizată în perioada 14-15 noiembrie anul curent. O decizie în acest sens a fost adoptată de către grupul de inițiativă din care fac parte reprezentanții organizațiilor neguvernamentale ce convoacă anual acest Forum, sub auspiciul Consiliului de Presă, transmite IPN.

Secretarul Consiliului de Presă, Petru Macovei, a declarat că ediția din acest an se va axa pe câteva teme prioritare, una din ele fiind știrile false, manipularea informației și felul cum aceste fenomene influențează încrederea publicului în mass-media. În cadrul Forumului mass-media va avea loc o dezbatere la această temă cu participarea reprezentanților comunității jurnalistice din țară și a unor experți din străinătate. Ca și la edițiile anterioare, la Forum se așteaptă participarea reprezentanților tuturor redacțiilor mass-media din Republica Moldova, iar înregistrarea pentru participare la Forum va fi posibilă prin înscrierea online pe site-ul www.mediaforum.md care va fi deschisă în luna septembrie. La edițiile din anii precedenți ale Forumului mass-media au participat în jur de 200 de reprezentanți ai instituțiilor mass-media nu toată țara, inclusiv din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Forumul mass-media 2017 va fi organizat în colaborare cu Deutsche Welle Akademie din Germania, cunoscută organizație internațională care se ocupă de instruirea jurnaliștilor și de educația mediatică. Din Germania vor sosi și experți care vor ține master-class-uri, unul din ele va fi dedicat jurnaliștilor din televiziune, în special ce ține de desfășurarea talk-show-urilor. Un alt master-class va fi dedicat presei online, iar altul presei scrise, în ideea de a consolida capacitățile de dezvoltare a acestor media în condițiile dificile existente pe piața din Moldova.

Ca de obicei, vor avea loc și câteva ateliere în ziua a doua a Forumului, la care vor fi abordate problemele concrete de care se ciocnesc jurnaliștii din Republica Moldova, cum ar fi: comunicarea cu autoritățile, accesul la informație și clasificarea informației, impactul investigațiilor jurnalistice, este planificat și un atelier tematic despre activitatea radiodifuzorilor publici din Moldova: național și regional. La ateliere vor fi invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice, alți factori de decizie în problemele abordate de jurnaliști. În prima zi a Forumului va avea loc și un eveniment de tip „side event” la tema fact checking-ului cu accent pe particularitățile campaniilor electorale.

Forumul mass-media din Republica Moldova se convoacă anual începând cu 2015 sub egida Consiliului de Presă. Cea mai mare parte a finanțării pentru desfășurarea Forumului este oferită de Programul pentru mass-media al Fundației Soros-Moldova. Anul acesta vor oferi contribuții financiară și Deutsche Welle Akademie și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate din Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău