A fost stabilit topul celor mai transparente întreprinderi cu capital public

  • 09 Iunie 2021 10:52
A fost stabilit topul celor mai transparente întreprinderi cu capital public

Clasamentul transparenței întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova a fost prezentat recent, în cadrul unei conferințe online, desfășurată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" și Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii /MEI/, întreprinderile au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență, cum ar fi indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate.

Astfel, Întreprinderea de stat „Moldelectrica", administrată de MEI și întreprinderile „MoldATSA" și „Energocom", în consiliile de administrație ale cărora se regăsesc reprezentanți ai MEI, sunt cele mai transparente întreprinderi cu capital public din Republica Moldova în anul 2020, potrivit clasamentului stabilit, notează sursa citată.

Cele trei întreprinderi s-au poziționat cel mai bine la categorii precum transparența și accesul la informație, indicatorii economici, achizițiile publice și proprietatea, dar și la altele. Astfel, din totalul de 100 de puncte pentru o întreprindere, Î.S. „Moldelectrica" a acumulat 58,4 puncte, Î.S. „MoldATSA" – 58,3 puncte și, respectiv S.A. „Energocom" a obținut 56,5 puncte.

Pentru calcularea clasamentului de transparență a fost monitorizată activitatea a 60 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova. Întreprinderile au fost selectate în funcție de mărimea activelor, importanța domeniului de activitate al acestora, cu includerea nemijlocită și a întreprinderilor fondate de către autoritățile publice locale.

Potrivit datelor din Registrul de stat, la data de 1 ianuarie 2021, în Republica Moldova erau înregistrate 187 de întreprinderi de stat și 80 de societăți comerciale în care statul deține cotă-parte în capitalul social.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău