A fost semnat noul tratat de prietenie dintre Germania și Franța. Angela Merkel: Este necesar în fața "creșterii populismului și naționalismului"

  • 22 Ianuarie 2019 13:31
A fost semnat noul tratat de prietenie dintre Germania și Franța. Angela Merkel: Este necesar în fața

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au semnat marți la Aachen (Germania) un nou tratat bilateral de prietenie, la 56 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Cancelarul Merkel a afirmat înainte de semnarea tratatului că acesta este necesar în fața "creșterii populismului și naționalismului".

Totodată, noul tratat, care prevede o strângere a cooperării franco-germane în sectorul apărării, se dorește a fi "o contribuție" la crearea, la un moment dat, a unei armate europene, a afirmat Merkel, potrivit AFP. Franța și Germania contribuie cu acest document "la crearea unei armate europene", a spus cancelarul german, evocând în special dezvoltarea "unei culturi militare și a unei industrii de armament comune".

La rândul său, președintele francez i-a criticat pe cei care "răspândesc minciuni" despre noul tratat, afirmând că aceștia "fac răul Istoriei și popoarelor noastre", într-o referire la informațiile false difuzate despre document în special de extrema dreaptă franceză, conform căreia tratatul prevede ca Franța să cedeze Germaniei locul său de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, iar germana va deveni "limbă administrativă" în Alsacia și Lorena.

Tratatul "de cooperare și integrare franco-germană" urmează "să-l completeze" pe cel așa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle și Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război. El prevede o convergență a politicilor economică, externă și de apărare ale celor două țări, o cooperare regională transfrontalieră, precum și o "adunare parlamentară comună", compusă din 100 de deputați francezi și germani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău