A fost modificată legislația muncii

  • 28 Iulie 2022 19:42
A fost modificată legislația muncii

În cadrul ședinței de astăzi, deputații au aprobat mai multe modificări la legislația muncii, care au scopul de a spori productivitatea și competitivitatea pe piața muncii.

Elaborarea acestuia a fost condiționată de necesitatea aducerii domeniului relațiilor de muncă în concordanță cu standardele Organizației Internaționale a Muncii și transpunerii în legislația națională a prevederilor Directivei privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în UE. 

Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, vicepreședintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, și membrului acestei comisii, Marina Morozova. Printre măsurile propuse de autori este extinderea, de la trei la șase luni, a perioadei de probă pentru toate categoriile de salariați, cu excepția muncitorilor necalificați, în scopul verificării complexe a aptitudinilor profesionale ale salariatului.

De asemenea, se propune simplificarea procedurii de schimbare a programului de lucru, a contractului de muncă, de transfer la o altă unitate cu acordul salariatului. O altă prevedere a proiectului vizează reducerea, de la o lună la 14 zile, a  termenului minim de aducere la cunoștință a salariaților despre modificarea programului de muncă în schimburi.

Proiectul revizuiește și procedura de restabilire la locul de muncă. Prin urmare angajatorul va putea decide restabilirea angajatului la locul de muncă sau achitarea unei compensații de concediere.

În scopul asigurării unei previzibilități ce se referă la revenirea din concediul de maternitate și concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului se propune introducerea obligativității de a preaviza angajatorii, cu cel puțin 14 zile înainte de data preconizată de revenire. În cazul în care funcția este ocupată – cu cel puțin două luni înainte de revenire.

Noile modificări se referă și la reglementarea modalității de programare a concediilor anuale și familiarizarea salariaților cu graficul lor.

Proiectul mai prevede informarea salariaților despre atragerea la munca suplimentară și creșterea, de la 120 la 240, a numărului de ore suplimentare pe an, cu acceptul angajatului.

În raport cu funcționarii publici proiectul revizuiește procedura de evaluare a acestora. Astfel, se propune evaluarea semestrială a funcționarilor.

Totodată, se prevede că funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar până la vârsta de 65 de ani.

Documentul vizează și un nou tip de abatere disciplinară, care se referă la îndeplinirea nesatisfăcătoare în mod repetat a sarcinilor.

PROIECTUL a fost supus mai multor runde de consultări publice la care au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, altor asociații. De asemenea, documentul a obținut avizul pozitiv al partenerilor de dezvoltare.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău