A fost modificată componența unor grupuri parlamentare de prietenie

  • 12 Mai 2022 14:18
A fost modificată componența unor grupuri parlamentare de prietenie

Deputații au aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, modificarea componenței grupurilor parlamentare de prietenie.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, unul din autorii proiectului, a menționat că diplomația parlamentară este un aspect important al activității deputaților, iar grupurile de prietenie oferă oportunitatea de a dezvolta relații de cooperare cu instituțiile legislative ale altor state.

Proiectul de modificare a Hotărârii Parlamentului privind grupurile parlamentare de prietenie are drept scop actualizarea textului hotărârii, urmare a propunerilor prezentate de fracțiunile parlamentare.

Totodată, proiectul propune dispersarea grupului de prietenie cu Țările Europei de Sud-Est, în cinci grupuri separate.

Astfel, președinția grupului parlamentar de prietenie cu Republica Albania va fi asigurată de vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități,  Veronica Roșca.

În calitate de președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia de Nord  fost delegată deputata Iulia Dascălu.

Președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Muntenegru a fost desemnat deputatul Sergiu Lazarencu.

Președinția grupurilor parlamentare de prietenie cu Bosnia și Herțegovina și Republica Serbia va fi asigurată de deputații Radu Mudreac și Alexandr Suhodolski.

De asemenea, se propune constituirea grupului de prietenie cu Adunarea Consultativă a Statului Qatar. În calitate de președinte al acestui grup de prietenie a fost desemnat Viorel Barda.

Documentul  mai prevede transparentizarea activităților grupurilor de prietenie. În acest sens, direcția din cadrul Secretariatului Parlamentului, responsabilă de coordonarea și gestionarea activităților grupurilor de prietenie, va prezenta anual, Biroului permanent al Parlamentului, un raport privind activitatea grupurilor parlamentare de prietenie, desfășurată în decursul anului anterior.

Alte detalii privind componența grupurilor din partea Republicii Moldova – președinții și membrii acestora se regăsesc în PROIECTUL de hotărâre.

Componența nominală a grupurilor parlamentare de prietenie a fost stabilită în baza opțiunilor expuse de către deputați. Repartizarea funcțiilor de președinți ai grupurilor a fost efectuată, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a partidelor politice în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău