A fost modificat protocolul provizoriu pentru COVID-19

  • 25 August 2020 16:44
A fost modificat protocolul provizoriu pentru COVID-19

Persoanele care nu prezintă semne clinice, persoanele asimptomatice vor fi excluse din autoizolare după treispezece zile de la primirea rezultatului pozitiv la SARS-CoV-2.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, noile prevederi ale protocolului vizează criterii noi de excludere din supraveghere a persoanelor asimptomatice sau bolnave confirmate cu infecția COVID-19.

Sunt în vigoare și criterii noi de externare a pacienților cu ameliorarea stării de sănătate, iar pentru unele categorii de pacienți va fi exclusă testarea repetată și vor fi extinse categoriile de persoane pentru care se admite încadrarea în tratament la domiciliu în cazul formelor ușoare a infecției cu COVID-19.

Ministerul Sănătății anunță și modificări a schemelor de tratament a pacienților prin excluderea unor preparate medicamentoase specifice.

La nivel mondial, de către diferiți cercetători a fost nevoie de a revedea unele particularități epidemiologice și anume contagiozitatea persoanelor. Din câte cunoașteți, chiar după însănătoșire testul PCR o perioadă îndelungată era pozitiv și, respectiv, persoana era izolată pe o perioadă îndelungată de timp. Conform datelor cercetătorilor internaționali, se menționează că depistarea ARN-ului viral nu înseamnă că persoana este contagioasă. Acest lucru ne vorbește despre prezența ARN-ului, care nu neapărat este vorba despre un virus viu, este un virus mort care nu se transmite de la o persoană la alta”, a menționat doctorul habilitat în Științe Medicale, Angela Paraschiv.

Astfel, persoanele care nu prezintă semnele clinice, persoanele asimptomatice vor fi excluse din autoizolare după zece zile de la primirea rezultatului pozitiv la SARS-CoV-2. Cei cu formele grave vor fi externați în baza însănătoșirii clinice și se menține acel test negativ efectuat după trei zile de la dispariția semnelor clinice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău