A fost lansată o platformă online de susținere și promovare a artiștilor din R. Moldova și România

  • 21 August 2020 11:40
A fost lansată o platformă online de susținere și promovare a artiștilor din R. Moldova și România

Arbor Institute for Culture și Asociația pentru cultură și arte Arbor din România, organizații neguvernamentale din Republica Moldova și România, au lansat astăzi platforma online Theopen-art.com pentru susținerea și promovarea artiștilor din cele două țări, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Asociației Arbor din București, Victoria Nagy Vajda, a menționat că platforma oferă artiștilor posibilitatea să expună într-o galerie edificată în Realitate virtuală (VR), un spațiu inovativ de promovare a creației artistice. ”Galeria virtuală vine să compenseze lipsa spațiilor independente de expoziții în Republica Moldova și să completeze lista galeriilor de artă contemporană din România. Totodată, fiind concepută în context de izolare, impus de pandemia COVID-19, platforma va putea găzdui un număr important de expoziții a artiștilor și curatorilor, prin colaborare cu organizațiile Arbor. Astfel, Theopen-art.com va oferi o alternativă reală de promovare adaptată exclusiv mediului online, iar expozițiile de artă prezentate vor putea fi urmărite de un public cât mai larg”, a subliniat Victoria Nagy Vajda.

Theopen-art.com își deschide ușile virtuale cu expoziția de artă contemporană INSIDE de Diana Tudose. Expoziția cuprinde 21 de lucrări și va fi deschisă online până la 31 august.

Artista Diana Tudose (n. 1988), originară din Republica Moldova, activează în București, unde și-a finalizat studiile la Universitatea de Arte București, secția Pictură. Deținătoarea Marelui Premiu al Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău 2011, artista cercetează relația dintre lăuntrul ființei umane și lumea exterioară. Potrivit Victoriei Nagy Vajda, în lucrările pictoriței există o relație firească între elemente (animal, cosmos, om), liantul dintre ele fiind simplitatea și naturalețea prin care artista le transpune pe pânză.

Vizitatorii platformei vor putea accesa pe parcurs și alte expoziții temporare de artă ale artiștilor contemporani, dar și expoziții tematice, organizate în parteneriat cu muzeele din Republica Moldova și România. 

Galeria VR de pe platforma Theopen-art.com are o suprafață de 300 de metri pătrați virtuali, distribuiți în cinci spații expoziționale, care pot găzdui expoziții mai mari și mai mici de pictură, sculptură, fotografie, multimedia. Spațiul a fost creat în colaborare cu echipa VRTIM, condusă de cunoscutul artist rus Dmitry Vrubel, alături de Victoria Timofeeva și Artemiy Vrubel. Pentru o experiență deplină oferită de Realitatea virtuală, se recomandă vizitarea expozițiilor de artă de pe dispozitive speciale VR.

Realizarea platformei Theopen-art.com a fost susținută de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova și de organizațiile neguvernamentale Arbor Institute for Culture (Republica Moldova) și Asociația pentru cultură și arte Arbor (România), prin Victoria Nagy Vajda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1
Ninsoare ușoară
Umiditate:75 %
Vint:5,66 m/s
Thu
-0
Fri
-1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-5

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău