A fost lansată o carte privind opinia separată a judecătorului constituțional

  • 28 Mai 2021 07:58
A fost lansată o carte privind opinia separată a judecătorului constituțional

Monografia intitulată „Opinia separată a judecătorului constituțional” a fost lansată la Biblioteca Publică de Drept. Autorii volumului, Victor Pușcaș și Valeriu Kuciuk, au precizat că lucrarea reprezintă o sinteză de jurisprudență constituțională, strict întemeiată pe studiu de caz comentat. Cartea poate servi drept sursă de cercetare, dar și îndrumar practic, transmite IPN.

„Opinia separată este un indicator al independenței și responsabilității judecătorilor constituționali. Totodată, opinia separată contribuie la evitarea speculațiilor asupra unanimității dominante la Curtea Constituțională, la creșterea încrederii societății în soluția dată de curte, la perfecționarea legislației”, a explicat Victor Pușcaș, doctor în drept, conferențiar universitar, ex-președinte al Curții Constituționale.

Cel de-al doilea autor al cărții, Valeriu Kuciuk, doctor în drept, lector universitar, avocat, a subliniat că, din 1995, când a fost fondată Curtea Constituțională în Republica Moldova și până în 2019 inclusiv, au fost expuse 91 de opinii separate ale judecătorilor constituționali, 40 dintre care au fost formulate de Victor Pușcaș. Potrivit lui Valeriu Kuciuk, opiniile separate îmbunătățesc legislația.

Cartea a fost tipărită într-un tiraj de 300 de exemplare.

Victor Pușcaș și Valeriu Kuciuk au spus că pregătesc împreună o altă carte privind reforma constituțională în Republica Moldova, care urmează a fi lansată în curând la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău