A fost lansată campania de promovare a cărții și lecturii, inițiată de Parlament

  • 08 Februarie 2023 17:53
A fost lansată campania de promovare a cărții și lecturii, inițiată de Parlament

La Parlament a fost lansată campania de promovare a lecturii, desfășurată în contextul Zilei naționale a lecturii, care va fi marcată oficial, pentru prima dată în Republica Moldova, pe data de 14 februarie, anunță Serviciul de presă al legislativului.

Evenimentul de lansare a avut loc în incinta Bibliotecii Parlamentului și a reunit deputați, angajați ai instituției parlamentare, precum și elevi ai clasei a VIII-a a Liceului Teoretic cu profil real „Mihai Marinciuc” din municipiul Chișinău. Discuțiile s-au referit la importanța lecturii, elevii menționând că lectura îi ajută la dezvoltarea creativității, a imaginației, contribuie la îmbogățirea vocabularului și la dezvoltarea capacității de exprimare corectă și expresivă. De asemenea, tinerii au vorbit despre preferințele lor literare, printre care se regăsesc cărți science fiction, romane, cărți de educație financiară etc.

Prezentă la lansare, deputata Angela Munteanu-Pojoga, autoarea inițiativei de a institui Ziua națională a lecturii, a apreciat interesul tinerilor pentru lectură și deschiderea acestora de a se alătura campaniei de promovare a cărții. Parlamentara a menționat că, astăzi, tehnologiile informaționale tind să facă mai puțin atractive cărțile și că este foarte important să se găsească o armonie între carte și tehnologii. „Vreau să vă îndemn să fiți mai aproape de carte, să citiți și să-i îndemnați și pe colegii voștri să citească. Haideți să discutăm despre carte, pentru că anume cartea ne face mai empatici. De asemenea, îmi doresc ca în această zi să aducem un omagiu nu doar cărților, dar și tuturor celor care făuresc cartea – scriitorii, bibliotecarii, profesorii”, a declarat parlamentara.

Deputata Angela Munteanu-Pojoga a menționat și despre posibilitatea tinerilor de a avea acces la activități culturale prin intermediul voucherului cultural. Posesorii acestuia pot să-și cumpere cărți, să meargă la concerte, spectacole de teatru sau la cinema. De voucher cultural pot beneficia toți tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani.

La 31 martie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre prin care se instituie Ziua națională a lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Hotărârea Parlamentului prevede organizarea în această zi a activităților culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și a tinerilor. De asemenea, autoritățile, dar și instituțiile cu atribuții în domeniul culturii și educației vor acorda sprijin logistic și financiar bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor, pentru organizarea evenimentelor de promovare a lecturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău