A fost lansată Biobibliografia ”Ion Ungureanu”

  • 13 Martie 2019 18:35
A fost lansată Biobibliografia ”Ion Ungureanu”

Biobibliografia ”Ion Ungureanu”, dedicată regretatului actor de teatru și film, regizor, profesor, filosof al artei scenice și publicist, ex-ministru al Culturii, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Lucrarea a fost elaborată în cadrul Proiectului editorial „Moldavica”, seria „Teatru și film”, inițiat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, iar alcătuitorul volumului este Victoria Stanchevici.

Potrivit sursei citate, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că studiul reunește 1833 de descrieri bibliografice, dintre care 186 titluri de articole, recenzii, eseuri, monografii de autor (din perioada 1952-2016); 454 articole în ediții periodice, culegeri, volume de sinteză; șase documente oficiale; opt scrisori deschise; 24 alocuțiuni; 180 interviuri; 15 sondaje și chestionare; 382 emisiuni la radio și televiziune (din perioada 1957-2015); 347 resurse electronice, inclusiv și materiale audiovideo; 57 filme și spectacole; 172 referințe critice și recenzii; 1 CD; 1 timbru poștal.

De-a lungul carierei sale artistice, Ion Ungureanu a creat peste 30 de spectacole de teatru și filme, a jucat în numeroase piese de teatru. A publicat peste 400 de articole, eseuri, recenzii, interviuri, având ca temă arta, cultura, problemele sociale și politice. Este autorul unor monografii impresionante.

”În calitatea sa de ministru al Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu a fost cel care  emis un ordin privind reorganizarea Bibliotecii de Stat ”N.C. Krupskaia” în Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Tot el a fost cel care a dispus dezideologizarea colecțiilor bibliotecii”, a precizat Elena Pintilei.

Ion Ungureanu a fost distins cu titlurile de Maestru emerit în arte al Federației Ruse (1981), Artist al Poporului din R.S.S. Moldovenească (1989), decernându-i-se și Premiul "Intervidenie" pentru filmul televizat "Lika" (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiul Național (1990). Pentru contribuția substanțială adusă la dezvoltarea artei teatrale, în calitate de actor și regizor, pentru promovarea culturii naționale peste hotarele țării, în martie 2009 Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Republicii Moldova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Ion Ungureanu a fost, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat volumul ”Teatrul vieții mele în trei acte și fără antracte”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău