A fost lansat Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău

  • 03 August 18:20
A fost lansat Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău

Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău – organ de reprezentanță a tinerilor în raport cu administrația publică – a fost lansat azi, 3 august, în cadrul întrunirii a 11 consilii și două grupuri de lucru locale din Chișinău. Participanții au aprobat regulamentul Consiliului și au ales bordul de conducere.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Silvia Bogonovschi, președinte al Consiliului municipal al Tinerilor din Chișinău, a definit consiliile ca fiind structuri de reprezentare a tinerilor, independente, autonome și apolitice. Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău este un consiliu care reprezintă interesele tuturor tinerilor din municipiu.

Dan Țurcan, vicepreședinte al Consiliului municipal al Tinerilor din Chișinău, a menționat că structura își propune elaborarea unui acord de colaborare fructuoasă atât cu Consiliul municipal Chișinău, cât și cu Direcția generală educație, tineret și sport. „În acest scop, Consiliul municipal al Tinerilor își propune următoarele: în primul rând, tinerii trebuie consultați prin sondaje, în al doilea rând: Consiliul își propune să devină o umbrelă pentru toate celelalte consilii locale, consolidându-le”, a spus Dan Țurcan.

Tânărul a precizat că în Chișinău sunt 18 suburbii și 5 sectoare, iar Consiliul își propune să consolideze consiliile locale de tineret din fiecare localitate și să conlucreze cu alte organe reprezentative a tinerilor, precum senatele liceene și sindicatele studențești.

Denis Sava, secretar general al Consiliului, a prezentat rezultatele unui sondaj în rândul tinerilor din Chișinău pentru anul 2019, în care peste 1400 de tineri au spus că nu sunt implicați aproape deloc în luarea deciziilor în localitățile de baștină. 30 de procente au spus că niciodată nu au luat parte la decizii, 23 de procente au spus că rareori, 13 procente au spus că uneori și dor 9 procente au spus că deseori iau parte la acest proces.

Potrivit sondajului, tinerii spun că autoritățile publice locale ar trebui să promoveze implicarea tinerilor în procesul decizional și 86 de procente dintre ei au spus că este foarte important să fie asigurată participarea tinerilor în procesul decizional.

Oxana Bordian, vicepreședinte al Consiliului, a remarcat că printre tineri trebuie să se dezvolte gândirea critică, abilități care să-i ajute să ia decizii. „Potrivit statisticii din Republica Moldova, observăm că tinerii, cu fiecare an, pleacă tot mai mulți peste hotare, iar noi ne punem ca scop ca tinerii din Republica Moldova să rămână acasă, iar pentru ca tinerii să rămână acasă ei au nevoie de condiții. Noi dorim să oferim aceste condiții, astfel încât să dezvoltăm o societate cât mai prosperă cu tineri eficienți”, a spus tânăra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:4,6 m/s
Thu
15
Fri
16
Sat
20
Sun
22
Mon
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău